A+ A A-

Svečana dodjela mektebskih diploma u Livnu

U nedjelju, 07. 06. 2015.godine, u velikoj sali BZK Preporod, upriličena je svečana dodjela diploma učenicima mektepske nastave u Livnu, u organizaciji Medžlisa IZ Livno.

Program je bio izuzetno bogat i zanimljiv, iz razloga što su prisutni roditelji i ostali gosti imali priliku pogledati i poslušati različite izvedbe učenika svih razreda, od najmanjih iz prvog razreda, do onih najstarijih, iz osmog. Neki su nas razveselili izvođenjem ilahija i recitacija, dok su drugi pokazali koliko i šta su naučili sa svojim imamima/muallimama tokom mektepske godine.

Sadržaj programa je bio raznovrstan, jer je svaki razred imao nešto drugačije i posebno, nastojeći ostaviti utisak i dobar dojam.

Nakon zabavnog dijela programa i nastupa posljednjeg razreda, uslijedilo je proglašavanje najboljih i najredovnijih, koji su svojim zalaganjem zaslužili i određene nagrade.

Prema pravilniku Medžlisa IZ Livno, učenici su pored zalaganja i učenja, dužni i redovno prisustvovati mektepskoj nastavi, tačnije 75% od ukupnog broja časova. Nagradu za redovnost dobili su samo oni učenici koji su imali 2 ili manje izostanaka u toku cijele godine, dok su nagradu za odličan uspjeh dobili učenici koji su imali sve petice, ili su ostvarili odličan uspjeh na finalnom testiranju na kraju godine.

Kako smo imali priliku i vidjeti, onih najrednovnijih nije bilo baš mnogo, mada su oni pojedinačni primjeri zaista bili hvale vrijedni, obzirom da je bilo kandidata koji nijednom nisu izostali sa nastave.

Nagrade naredovnijim i odličnim učenicima od prvog do osmog razreda uručio je naš uvaženi  predsjednik Medžlisa IZ Livno, hadži Hajrudin Maksić.

Na kraju programa, prisutnima se obratio glavni imam Dževad ef. Hadžić, pozivajući roditelje na saradnju, te apostrofirajući važnost pohađanja mekteba za našu djecu, koja time dobijaju samo dobro, kako u sadašnjosti tako i u daljoj perspektivi.

Bila je ovo zaista jedna posebna manifestacija, koja nas je na trenutak nagnala da zaboravimo na sve svakodnevne brige i da misli okrenemo samo našim mališanima, koji su budućnost kako islama u BiH, tako i budućnost nas samih koji ih odgajamo i šaljemo u svijet.

Šejla Mujić Kevrić

  • 0101