A+ A A-

Aktivnosti u sarajevskom džematu Butmir

Butmir je jedan od najaktivnijih džemata, ali i po mnogo čemu specifičan na području Medžlisa IZ Sarajevo, pa i šire. To se pokazalo i prilikom ovogodišnjih manifestacija vezanih za završetak mektebske godine.

Dugogodišnji i veoma uspješni imam ovoga džemata Hazim ef. Krupalija je, želeći punu podršku i angažman roditelja, organizirao sastanak sa njima u petak 29. maja, na kojem je iznio prijedlog aktivnosti vezanih za završetak mektebske nastave. Roditelji su jednoglasno prihvatili ovaj prijedlog i odmah krenuli u realizaciju.

U subotu, 30 maja organizirana je posjeta polaznika mekteba i njihovih roditelja Tunelu spasa, u čemu je učešće uzelo oko 200 polaznika mekteba i oko 100 roditelja. Prije polaska iz džamijskog harema, polaznici mekteba su ispred nišana šehidima proučili Jasin, a zatim su u povorci krenuli pješice u pravcu Tunela, predvođeni bajraktarom Mahmutović Sakibom . Nakon dolaska pred Tunel organiziran je kros za momke i djevojke od džamije do Tunela spasa.  U konkurenciji momaka prvo mjesto je zauzeo Đozo Fuad, drugo Adžamija Muhamed, a treće Krupalija Ahmed. U konkurenciji djevojaka prvo mjesto osvojila je Pindžo Alema, drugo Pindžo Ajla, a treće mjesto su podijelile Džihan Amna i Krupalija Merjema. Za osvojena prva, druga i treća mjesta džematski odbor je obezbijedio medalje, ali i druge vrijedne nagrade.

Nakon ovog dijela, polaznici mekteba i njihovi roditelji obišli su Tunel spasa, a o njegovom  značaju za odbranu Sarajeva i BiH od agresora govorio im je gos. Harun Hodžić, koji je zbog ove manifestacije prekinuo godišnji odmor, kako bi se našao na usluzi butmirskim mekteblijama.

Sljedećeg dana, u nedjelju , u prijepodnevnim satima, manifestacija je nastavljena završnim ispitima polaznika mekteba. Međutim, ni ovo nije prošlo bez sportskih takmičenja. Naime, prije početka ispita, organizirane su trke za dječake i djevojčice u različitim kategorijama od škole do džamije i od stadiona do džamije, pokazujući na taj način i simbolički i praktično da svi putevi mislimana i muslimanke treba da vode u džamiju. I ovom prilikom pobjednicima su uručene medalje, ali i druge vrijedne nagrade.

Nakon ovog dijela, pristupilo se završnim ispitima pred komisijom Medžlisa IZ Sarajevo, koju su sačinjavali Malik ef. Šljivo, zamjenik glavnog imama i Suljo ef. Ćerimović, pomočnik glavnog imama.

 U uvodnim napomenama Hazim ef. je istakao: „Za uspjeh u radu mekteba zaslužni su: muftija sarajevski dr. Enes ef. Ljevaković, glavni imam dr. Ferid ef. Dautović, džematski odbor na čelu sa mutevelijom Ismetom Stambolićem,  džematlije Butmira, a poseban doprinos su dali: Izet Bozalija-Hoša, Husejn Hasibović-Sejo, Kimeta hanuma Šabaredžović, Senad Šehović, Samir Sefić i Nermin Kadić, kao i najaktivniji polaznici mekteba: studentica Ajla Pindžo, maturant Fuad Đozo i Ilda Kolašinac.“ Svima ovdje navedenim, uključujući i Malik ef. Šljivu, džematski odbor je poklonio po jedan prijevod Kur'ana.

U ovoj mektebskoj godini upisano je 239 polaznika, od čega 126 uči Kur'an. Svi prisutni na ovim ispitima su mogli da se uvjere u kvantitet, ali posebno u kvalitet nastave u ovom mektebu, jer su učenici pokazali izvanredno znanje. To pokazuje i izuzetnu angažiranost Hazim ef. na ovom polju, kao najvažnijem segmentu imamsko-muallimskog rada. Ovdje treba istači i činjenicu da je Hazim ef. jedan od rijetkih muallima koji mektebsku nastavu održava šest dana u sedmici.

Isti dan, dakle u nedjelju, poslije akšam namaza h. Mesud Sarić je priredio mevlud u džamiji, kao podršku polaznicima mekteba.  Na početku mevludskog programa predavanje je održao svršenik FIN-a i bivši polaznik ovoga mekteba Tarik ef. Gušić. Tarik ef. je zahvalio Hazim ef. kao svom bivšem muallimu, a zatim je govorio o ahlaku i njegovom značaju u životu čovjeka, ali i posljedicama po pojedinca i zajednicu zbog zapostavljanja moralnih normi.

Nakom predavanja, mevlud su proučili polaznici mekteba i time je završena ova višednevna manifestacija posvećena mektebu, njegovim polaznicima i završetku mektebske godine.                 

Zbog svega ovoga mekteb u Butmiru, na čelu sa muallimom Hazim ef. Krupalijom, proglašen je najboljim i najuspješnijim mektebom na području medžlisa  iz-e sarajevo u 2014/2015 godini.

Mehmed Alagić

  • 0101