A+ A A-

Jajce: Završena manifestacija „Spomen njima, po(r)uka nama“

Sjećanje na šehide i zločine sa našeg područja u okviru ove manifestacije trajalo je od 31.05. do 07.06.2015. godine. Ova manifestacija obilježena je brojnim sadržajima. Posljednja dva sadržaja bila su: obilježavanje zločina u Jezeru, Ljoljićima i Čerkazovićima, i centralni šehidski mevlud za područje MIZ Jajce u džamiji Esme Sultanije.

Sjećanje na zločin koji se desio u Jezeru, Ljoljićima i Čerkazovićima oblježen je prigodnim programom na mostu ispred džamije u Jezeru. Brojne posjetioce poselamio je i izrazio dobrodošlicu Semin ef. Česo, a ispred udruženja „3. juni“ obratio se g-din Mirsad Omerinović. Skupu se obratio i glavni imam MIZ Jajce Zehrudin ef. Hadžić, prof., Muftija travnički dr. Ahmed ef. Adilović te potpredsjednik vlade RS-a g-din Ramiz Salkić. U svome govoru naglasili su da zločin koji se desio ne smijemo zaboraviti, da zločince koji su ga počinili treba izvesti pred lice pravde te da nastojimo da gradimo suživot, mir i toleranciju kako se zlo više nikad ne bi ponovilo.

Posljednji sadržaj manifestacije je bio centralni šehidski mevlud za područje MIZ Jajce u džamiji Esme Sultanije. Imam džamije Nedim ef. Glamočić zajedno sa ostalim imamima izveli su mevludski dio programa, a prisutnima se obratio glavni imam Zehrudin ef. Hadžić, prof., koji je između ostalog naglasio da Bošnjaci u Jajcu još uvijek nemaju centralno šehidsko spomen obilježje, a prigodan vaz održao je hfz. Dževad ef. Hrvačić naglasivši naše obaveze prema Uzvišenom Bogu i prema svijetu koji nas okružuje.

  • 1010