A+ A A-

Potpisan protokol o saradnji IZBNJ i Turske islamske unije u Njemačkoj

U srijedu, 3. juna 2015.g. u svečanoj atmosferi potpisan je protokol o saradnji između Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNJ) i Turske islamske unije u Njemačkoj (Ditib/Diyanet) s ciljem daljeg intenziviranja već postojeće dobre saradnje.

Okvir za svečano potpisivanje ovog protokola bio je dvodnevni savezni seminar imama Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj u organizaciji i pod pokroviteljstvom muftije IZBNJ Paše ef. Fetića koji je upriličen u Maintalu kod Frankfurta. Uz prisustvo imama IZBNJ, protokol su potpisali predsjednik Edin Atlagić u ime IZBNJ i prof. dr. Nevzat Yasar Asikoglu, predsjednik Ditib-a. Protokol o saradnji čini ukupno 13 članaka koji predviđaju jačanje saradnje između ove dvije organizacije na saveznom, pokrajinskom i lokalnom nivou u svim segmentima koji su značajni za islam i muslimane u Njemačkoj i njihov društveno-politički položaj.

Protokol između ostalog predviđa intenzivnije susrete na nivou džemata kao i razmjenu iskustava. Korištenjem sinergija, međusobnim pomaganjem i zajedničkim djelovanjem organizacije IZBNJ i Ditib žele unaprijediti usluge za muslimane na svim nivoima, ujedno osnažiti i doprinos sveukupnom društvu.

Prof. dr. Asikoglu u svom obraćanju naglasio je zajedničku odgovornost po pitanju budućnosti SR Njemačke: “Valja imati na umu da budućnost ne možemo posmatrati bez povezanosti sa sadašnjicom i prošlošću, jer ona može samo biti uspješna solidnom sadašnjicom i određenom kulturom sjećanja. Nismo usamljeni na ovim prostorima. Imamo jedni druge da se međusobno pomažemo, da jedno drugom pružimo podršku. Ta bratska ljubav nije značajna samo za mene i za nas prisutne ovdje, ona je imperativ naše vjere.“

Edin Atlagić se u svom obraćanju zahvalio predsjedniku Ditib na dobroj dosadašnjoj saradnji i razumijevanju. Naglasio je nadu i želju da će od ove saradnje imati koristi i sveukupno društvo u kojem djeluju ove dvije organizacije: „IZBNJ i Ditib predstavljaju dvije veoma značajne organizacije koje predstavljaju islam i muslimane na ovim prostorima. Ono što naše dvije organizacije na ovim prostorima čini posebnim, to je činjenica da su naši imami na određen način certificirani da vrše svoju dužnost i misiju unutar naših džemata. Time je osiguran visok i ispitan kvalitet vjerskih usluga. Ta činjenica posebno je značajna posmatrajući određene pojave i dešavanja u našoj sadašnjici.“

Prilikom svečanog potpisivanja protokola prisutnima su se također obratili muftija IZBNJ, Pašo ef. Fetić, generalni sekretar Ditib-a, dr. Bekir Alboga i povjerenik Ditib-a za institucionalnu saradnju, dr. Zekeriya Altug.

Ditib predstavlja najznačajniju muslimansku organizaciju u Njemačkoj sa blizu 900 džemata. Na svim nivoima Ditib je široko zastupljen u svim procesima po pitanju institucionalizacije islama u SR Njemačkoj. Više informacija možete naći na zvaničnoj web-prezentaciji Ditib-a: www.ditib.de.

(www.igbd.org)

  • 0101