A+ A A-

Održane hatme u džematu džematu Čaršijske džamije u Kaknju

Posljednjih nekoliko godina hatme na području medžlisa IZ-e Kakanj nisu završni ispiti nego svojevrsne priredbe na kojima se na jedan svečan način, uz Kur'an, ilahije, recitacije i druge sadržaje obilježi završetak mektebske godine.

Nisu ispiti jer polaznici mekteba u Medžlisu IZ-e Kakanj bivaju pismeno testirani iz ilmihala na kraju godine a iz Kur'ana usmeno kada glavni imam ili njegov zamjenik obiđe sve džemate i ispita djecu.

Na osnovu tih testiranja, mekteb Čaršijske džamije i ove godine je pokazao veoma dobre rezultate.

Prvog dana mjeseca juna održane su tradicionalne hatme u džematu Čaršijske džamije u Kaknju. Bila je to predivna svečanost kojom su polaznici ovog mekteba  obilježili još jednu odgojno – obrazovno uspješnu mektebsku godinu.

Mekteb Čaršijske džamije broji preko  400 (četiri stotine) polaznika od čega je u ovoj godini bilo oko 350 (tri stotine i pedeset redovnih) te zbog toga kažemo da  džemat Čaršijske džamije u Kaknju ima, vjerovatno, največi broj polaznika u Bosni i Hercegovini.

Bilo bi zanimljivo nači podatak da li ima još džemata sa ovolikim ili možda i večim brojem mektebskih polaznika.

Od broja upisanih polaznika njih 203 uči u Kur'anu a ove godine 37 ih je završilo hatmu. Bilo je 22 maturanta, učenika devetog razreda te četiri učenika koji planiraju upisati medresu.

Budući da je ovoliki broj mektebskih polaznika hatme u džematu Čaršijske džamije zahtijevaju posebne okolnolnosti i pripreme.

Tako su i ove, kao i prošle godine hatme bile organizovane u sportskoj dvorani u Kaknju.

Međutim, prije polaska u dvoranu polaznici se skupe pred džamijom odakle u svečanom defileu i učeči tekbire prošetaju gradom do sportske dvorane.

Djeca su svojim nastupima, učenjem Kur'ana, igrokazima, ilahijama i drugim tačkama izveli predivan program što je kod prisutnih izazivalo pozivne reakcije pa su ih nagrađivali aplauzom a mogle su se vidjeti i suze radosnice.

U toku samog programa muallima Amra Hrusto, koja radi sa polaznicima od prvog do četvrtog razreda, je prozvala nove nade mekteba, prvačiče kojih je ove godine bilo 49, a  Elvedin efendija, koji radi sa polaznicima od petog do devetog razreda, je prozvao maturante mekteba kojih je bilo 22 i koji su, tradicionalno dali svečano obečanje da će i ubuduće dolaziti u džamiju i biti dobri. U predstavljanju mekteba voditelji programa su istaknuli razne nastavne i vannastavne aktivnosti polaznika ovog mekteba od čega su naglasili tri humanitarne akcije: pomoć polaznicima jednog mekteba koji je stradao u prošlogodišnjim poplavama, pomoć povratnicima u Žepi te pomoć jednom polazniku mekteba Čaršijske džamije, čiji su roditelji u datom trenutku bili potrebni pomoći drugih.

Skupu se ispred Medžlisa obratio prof. Zakir ef. Ljubović, izaslanik glavnog imama a na kraju su podijeljene nagrade za najbolje i paketići za sve polaznike.

Posebno treba istaći dodjelu nagrada učenicima generacije kod mlađih polaznika i kod starijih koju u ovom džematu zovemo Nagrada h. Sulejman Čeliković, a to je bio jedan od osnivača džemata Čaršijske džamije i dugogodišnji mutevelija (imao je isto ime i prezime kao i naš glavni imam)

Tribine sportske dvorane bile su ispunjene do posljenjeg mjesta a svečanost je završena pred akšam i nastupanje mubarek noći lejletul-berat, noći sudbine i oprosta.

Pa molimo Premilostivog Gospodara da ukabuli naša djela, oprosti nam grijehe i promijeni nam sudbinu na bolje. A sa ovakom generacijom naše nade su, inšallah, opravdane.

Elvedin ef. Ibrahimspahić

  • 11