A+ A A-

Livno: Polaznici mekteba polaznici posjetili Memorijalni centar u Potočarima

Medžlis Islamske zajednice Livno već tradicionalno za polaznike sedme, osme i devete mektebske godine organizuje dvodnevnu ekskurziju u Srebrenicu. Ovo je četvrti put kako stariji učenici mekteba imaju priliku da posjete Memorijalni centar u Potočarima. Tako je bilo i prošlog vikenda 29 i 30. maja  kada je oko 50 učenika zajedno sa predsjednikom medžlisa h. Hajrudinom Maksićem, Huseinom ef. Topalovićem, Edinom ef. Jašarevićem i  muallimom Dženitom Mušinbegović posjetilo Srebrenicu i  Memorijalni centar u Potočarima. Uz dovu za hairli putovanje u ranim jutarnjim satima krenuli smo put Potočara. Prvi kraći odmor napravili smo u Travniku na Plavoj vodi, a zatim nastavili putovanje.

04-06-2015-16-mek-izl-liv-2

Po dolasku na odredište  na našim  licima  se dala  primijetiti sreća zbog završetka jednog dijela puta,  ali istovremeno i  tuga jer svi smo bili svjesni da dolazimo na mjesto najstravičnijeg zločina počinjenog nad Bošnjacima. Nakon proučene Fatihe  te obilaska samog  kompleksa  klanjali smo podne namaz a onda su  djeca  imala priliku poslušati historijski čas o dešavanjima  tog nesretnog jula 1995. god. Sva  kazivanja o patnjama bošnjačkog stanovništva na tim prostorima izazvala su  buru emocija, naročito tokom gledanja dokumentarnog  filma. U Spomen sobi imali smo priliku vidjeti  vitrine u kojima se nalaze lični predmeti žrtava pronađeni u masovnim grobnicama. Nakon toga  u  tišini, mirno i dostojanstveno  napustili smo  Memorijalni centar i uputili se prema Srebrenici. Na putu ka Tuzli,i kao i prije dvije godine,  svratili smo kod nane Fate da je vidimo i upitamo za zdravlje. Nana je ista... čvrsta, dostojanstvena  i uporna da očisti svoju avliju od nepravde koja joj se  ni krivoj  ni dužnoj nanese.

04-06-2015-16-mek-izl-liv-1

Put smo nastavili prema tuzlanskoj medresi gdje smo i prenoćili te se u ranim jutarnjim satima uputili  prema Sarajevu. U našem glavnom gradu obišli smo Šehidsko mezarje na Kovačima kao i mezar prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.  Proučili smo Fatihu, a nakon toga  izašli  na Bembašu, odmorili se i uživali u prelijepom pogledu na Sarajevo. Tu je  Husein efendija   djeci održao zanimljivo predavanje u kojem ih je  upoznao sa nastankom grada Sarajeva, njegovim osnivačem i historijatom od njegovog nastanka preko turske vladavine, austrougarske okupacije itd., sve do agresije i Dejtonskog mirovnog sporazuma. Podne-namaz  klanjali smo u Begovoj džamiji i u poslijepodnevnim satima krenuli put Livna. Ovo hairli putovanje prošlo je hvala Allahu u najboljem redu i bez ikakvih problema.

Utisci koje su nam naši učenici prenijeli su jako lijepi, a mi se nadamo da će iz ove posjete pored lijepih utisaka ponijeti i velike pouke o onom što su vidjeli i čuli. Neka Allah dž.š neizmjerno nagradi sve one koji su na bilo koji način doprinijeli da se ova ekskurzija ponovo realizuje i pretvori u tradiciju. Posebnu dovu upućujemo za rukovodstvo našeg Medžlisa na čelu sa glavnim imamom Dževadom-ef. Hadžićem koji ulaže veliki trud  kako bi polaznici mektebske nastave dobili što kvalitetniji odgoj i obrazovanje.

Dženita M.