A+ A A-

505. Dani Ajvatovice: U Bugojnu promoviran roman Ruždije Adžovića „Ogrlica iz Šanliurfe“

U okviru 505. Dana Ajvatovice u  prostorijama Medžlisa IZ Bugojno promoviran je roman „Ogrlica iz Šanliurfe“, poznatog novinara i publiciste Ruždije Adžovića.  U ulozi promotora o Adžovićevom romanu govorili su : prof. Dženana Bajraktarević, Munib Bujak i Timur Numić, dok je moderator promocije bio Vehid ef. Arnaut, glavni imam medžlisa Bugojno.

Po riječima profesorice Dženane Bajraktarević, roman predstavlja značajan doprinos bosanskohercegovačkoj ali i crnogorskoj poratnoj književnosti, a pored ljubavi i stradanja govori i o , kako je rekla insanijetu, dok je za grad Šanliurfu naglasila da je grad poslanika.

Za promotora Muniba Bujaka, Adžovićev književni prvijenac je roman između fikcije i stvarnosti sa moguće stvarnim sudbinama kakvih je sigurno bilo u turbulentnim ratnim vremenima od 1992. do 1995.godine.

- Dobar dio svog života Ruždija Adžović komunicira sa umjetnošću, bilo kistom, notama ili perom, a u ovom romanu nepatvoreni književnik izvojevao je pobjedu nad novinarom- poručio je Bujak.

- Rijetki su novinari koji se nisu okušali kao književnici. To je izazov. Ni Adžović nije tome odolio, ali je za razliku od mnogih uspio- rekao je Timur Numić, te istakao, da je Adžović ovim romanom otrgnuo od zaborava dio dešavanja tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Sam autor je govorio o radnji romana, istakavši da roman počinje u srpskom logoru u kojem su zatočeni Bošnjaci i Hrvati i prati život glavnog junaka Sinana. Radnja se vraća petnaest  godina unazad i odslikava predratno doba, ali se na kraju završava u logoru.

- Dakle roman ima prstenastu strukturu, odnosno to je roman u romanu. U ovom djelu putem glavne junakinje Đulije ušao sam i u albansku porodicu, odnosno govorim o običajima tog naroda- poručio je Adžović, te naglasio kako bi roman uskoro trebao biti preveden na turski, dok je u toku prevod  na albanski jezik.

  1. promocije bio je bugojanski poduzetnik Mujo Šutković, trenutno stanovnik glavnog grada naše zemlje. Svi posjetioci besplatno su dobili po primjerak „Ogrlice iz Šanliurfe“.

Azam Mandžić

  • 0101