A+ A A-

Održan godišnji mevlud u džematu Essen

Tradicionalni godišnji mevlud u džematu Essen održan je u nedjelju, 31.05.2015 poslije podne namaza. Džamijske prostorije bile su ispunjenje do posljednjeg mjesta i pretijesne da prime sve one koji su došli da svojim prisustvom uveličaju i obogate nas mevlud. Moto godišnjeg Mevluda bilo je: doček mubarek ramazana i podsjećanje na 11 juli, dan genocida u Srebrenici. Tim povodom članovi Odbora našeg džemata nosili su bijelo-zeleni cvijet, simbol genocida u Srebrenici.

04-06-2015-05-gm-es-njem

12 imama naše regije koji su proučili mevlud dalo je posebno lijepu sliku našeg godišnjeg Mevluda. Predavanje je održao Ramiz ef. Memiš, imam u džematu Duisburg. Prisutni imami na našem godišnjem mevlud bili su: Samir ef. Sakic, Mustafa ef. Klanco, Nedzad ef. Osmic, Omer ef. Sarajlic, Kemal ef. Crnac, Ramiz ef. Memis, Nedzad ef. Becic, Hfz. Sabahudin ef. Skejic, Duran ef. Pintol, Husein ef. Granov, Munir ef. Adilovic i Ejub ef. Hamidovic.

Nase vrijedne džematlijke spremile su hranu i obogatile mevludsku sofru. Za ovaj godišnji mevlud pripremljeno je 12 kurbana od naših džematlija. Kurbane su pripremili: Halilbašić Enver i Sida sa svojom djecom, Aljic Meho i Sabaheta, Halilovic Mirsad i Amela sa djecom, Omanovic Mirsad i Aida sa djecom, Fehric Midhat i Zejnana sa djecom, Mulavdic Nedim, Mulavdic Lejla, Brcaninovic Almir i Lida sa djecom, Dr. Vehbija i Ajsela Dudic dva kurbana za svoje dvije kćerke koje su uspješno diplomirale i fakultete završile kao i još džematlija sa porodicom.

Članovi Odbora našeg džemata koji se uvijek najviše brinu i vode računa da svi naši skupovi prođu u dobroj organizaciji i dobrom domaćinskom dočeku, i ovaj put sve su odlično organizirali i na vrijeme pripremili. Vrijedna je to odborska ekipa koja vrlo složno i odgovorno prilazi svakom našem džematskom poslu. Dovu na kraju Mevluda na arapskom i bosanskom jeziku proučio je Kemal ef. Crnac, imam u Düsseldorf. Poslije dove uslijedio je ručak i druženje do ikindije namaza, a nakon ikindije nastavljeno je druženje i dalje.

Zahvaljujemo svima koji su došli na nas godišnji mevlud, svima koji su novčano i na bilo koji drugi način pomogli organizaciju godišnjeg Mevluda, našim vrijednim džematlijkama koje su mnogo pomogle u pripremi hrane kojom su počašćeni svi prisutni. Drago nam je ako su prisutni na Mevludu vratili se svojim kućama radosni i zadovoljni. Neka Svevišnji Allah dz.s. ukabuli naš ibadet na godišnjem Mevludu, kurbane naših džematlija, pomoć svih koji su pomogli organizaciju godišnjeg Mevluda na razne načine i neka Allah dz.s. bude s nama zadovoljan. Amin.

Džemal ef. Hasandić, imam džemata Essen

(www.igbd.org)