A+ A A-

Aktivnosti muftije zeničkog

Posjeta premijeru ZE-DO kantona

U utorak 02. 06. 2015. godine delegacija vjerskih zajednica iz Zenice predvođena muftijom zeničkim mr. Ejub ef. Dautovićem posjetila je premijera ZE-DO kantona gosp. Miralema Galijaševića.

Delegaciju vjerskih zajednica, koju su pored muftije činili: Jakub ef. Salkica, glavni imam MIZ Zenica, fra Zdravko Anđić, župnik Župe sv. Ilija Prorok Zenica, dr. don Anto Ledić, direktor KŠC Zenica i predsjedavajući OMS, jerej Marko Maleš, paroh Druge zeničke parohije, gosp. Josip Udiljak, predsjednik Jevrejske zajednice u Zenici, gosp. Kenan Hodžić, sekretar OMS Zenica i gosp. Edin Kavazović, sekretar Muftijstva zeničkog primio je premijer ZE-DO kantona sa saradnicima, Andrejom Kajićem, ministrom finansija i Goranom Bulajićem, ministrom za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline.

Muftija zenički u ime predstavnika vjerskih zajednica čestitao je premijeru i njegovim saradnicima imenovanje vlade ZE-DO kantona, uz želje za uspješnim radom, a posjeta navedene delegacije Zeničko-dobojskom kantonu, između ostaloga, imala je za cilj upoznavanje premijera i njegovih saradnika o stanju vjerskih zajednica na području ZE-DO kantona.

Također, na sastanku se razgovaralo o pomoći ZE-DO kantona u rješavanju pitanja vjerskih zajednica, te o obilježavanju 130 godina Srpske pravoslavne crkve u Zenici.

Premijer i njegovi saradnici iskazali su spremnost da se zahtjevi vjerskih zajednica riješe u  skladu sa trenutnim mogućnostima.

  • 0101

Edukacija članova džematskih odbora Medžlisa IZ Žepče

U ponedjeljak 01. juna 2015. godine, u organizaciji Muftijstva zeničkog, u Žepču je održan seminar za članove džematskih odbora Medžlisa Islamske zajednice Žepče.

Nakon seminara koji su u mjesecu aprilu i maju realizirani u Zavidovićima i Tesliću, i seminar u Žepču je organiziran na osnovu Odluke Savjeta Muftiluka da se 2015. godina proglasi godinom educiranja članova džematskih odbora na području Muftiluka zeničkog.

U okviru ove aktivnosti članovi džematskih odbora educirani su o različitim temama koje su prezentirali glavni imami medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog.

O historijatu Islamske zajednice i jedinstvenoj članarini govorili su glavni imami Medžlisa IZ Zavidovići i Zenica Sulejman ef. Efendić i mr. Jakub ef. Salkica. Organizacionu šemu Islamske zajednice predstavio je glavni imam Medžlisa IZ Teslić Džafer ef. Gračić, a o normativima i standardizaciji članovima džematskih odbora govorio je glavni imam Medžlisa IZ Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić. Temu ''Vakufi i vakufska imovina'' predstavio je glavni imam MIZ Žepče Izet ef. Efendić, a o položaju IZ i muslimana na području RS govorio je mr. Bajro ef. Džafić, glavni imam Medžlisa IZ Doboj.

Nakon izloženih tema, članovima džematskih odbora obratio se muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović.

U svom obraćanju muftija je, između ostaloga, zahvalio članovima džematskih odbora na prisustvu seminaru i hizmetu koji čine muslimanima i Islamskoj zajednici. Također, muftija je istakao, da je nakon  pokornosti Allahu, dž. š., i slijeđenja Poslanika Muhammeda, a. s., riječju i djelom, važno poštovati i uvažavati odluke koje donose organi Islamske zajednice od džematskih odbora do najviših organa, te da je primarna zadaća članova džematskih odbora, prije svih imama, izgradnja jedinstva i međusobnog povjerenja u džematima.

  • 0101