A+ A A-

Održana sjednica Mešihata IZ u Hrvatskoj

U nedjelju, 31.5., održana je 16. redovna sjednica Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj. Muftija je poželio dobrodošlicu kr. hfz. Aziz ef. Aliliju i uspješnost u radu budući da je ovo bila prva sjednica na kojoj prisustvuje od imenovanja. Analizirane su aktivnosti u proteklom razdoblju te postignuti rezultati.

02-06-2015-02-sje-mes-izuh-1

Svi zaključci s prethodne sjednice su realizirani što je podrazumijevalo i osnivanje institucije Islamske zajednice u Hrvatskoj koja će se baviti distribucijom humanitarne pomoći i donacija u Gunji, ali s vremenom i u ostalim dijelovima Hrvatske. Nova institucija naziva se Zirat Islamske zajednice u Hrvatskoj, a na čelu iste je pravnik Mešihata Bermin Meškić, dok je za rukovoditelja imenovan Adin Hrustić. Pored Zirata revitaliziran je i Vakuf Islamske zajednice u Hrvatskoj kao zasebna institucija te su usvojeni i Statut i ostali akti neophodni za rad ove vrlo značajne institucije po Islamsku zajednicu. Imenovani su članovi Upravnog odbora: Melisa Arslani, Irhad Meheljić, hfz. Aziz ef. Alili, Nermin Botonjić, Adnan Omanović, Bermin Meškić i Jonuz Aliti, a za predsjednika je izabran Denis Glibić. Pored navedenog, Mešihat je usvojio i visinu nisaba za zekat koji iznosi 3.211,00 eura, a iznosi za sadekatu-l-fitr su ostali nepromijenjeni u apoenima 30, 50 i 100 kuna. Budući da je Statutom Islamske zajednice u Hrvatskoj predviđeno i mjesto zamjenika muftije koje je do sada bilo nepopunjeno, na sjednici Mešihata muftija dr. Aziz ef. Hasanović je u skladu sa svojim ovlastima imenovao ravnatelja Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića Mevludi ef. Arslanija za svoga zamjenika.

Usvojen je i Plan i program rada u vrtićima kojim će se definirati aktivnosti na polju islamskog odgoja u vrtićima što predstavlja veliki iskorak u polju odgoja i obrazovanja. Kada je u pitanju legalizacija objekata Islamske zajednice, usvojene su informacije s terena te je osnovana i komisija u sastavu: Irhad Meheljić, hfz. Aziz ef. Alili i Bermin Meškić koja će vršiti nadzor nad procesima kako bi isti bili lakše i u roku privedeni kraju. Također, usvojen je plan ramazanskih aktivnosti za tekuću godinu. Tragom postignutih rezultat u protekloj godini koji su prepoznati od strane Mešihata, ali i visoko ocijenjeni od Vjersko-prosvjetne službe te glavnog imama, prestižna titula i vrijedna nagrada Muallima godine dodijeljena je Mersad ef. Kreštiću iz Zagreba.

Aktualna tema pitanja azilanata i njihovog boravka u Republici Hrvatskoj, tj. integracije u društvo je jedna od važnih tema kojom će se morati pozabaviti i Islamska zajednica u Hrvatskoj s ciljem pomoći široj društvenoj zajednici u navedenim procesima. S tim u vezi, doneseni su zaključci temeljem kojih će se izraditi Plan i program za pomoć u obrazovanju i prilagodbi azilanata načinu života u Hrvatskoj.  Sjednica je završila učenjem dove koju je proučio zamjenik muftije Mevludi ef. Arslani.

(www.islamska-zajednica.hr)