A+ A A-

Održano savjetovanje o značaju procedura i važnosti administracije za područje Bihaćkog muftijstva

U nedjelju, 31.05.2015.godine u Bihaću je održana zajednička sjednica vjerskog i administrativnog savjeta muftijstva na kojoj je glavna tema bila priprema za nastupajući mjesec ramazan. Pored toga prisutni su dogovorili način organizacije pomoći za socijalno ugrožene osobe a upooznati su i o aktivnostima muftijstva za odlazak na ovogodišnji hadž kao i o potrebi obnove objekta za studentski mesdžid za studente Pedagoškog i Biotehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću.

Nakon ovog sastanka Savjeta održano je savjetovanje na temu „ Normativi IZ-e u primjeni sa posebnim osvrtom na kulturu korespodencije“ koje je Muftijstvo organizralo u suradnji sa Upravom za pravne i administartivne poslove Rijaseta IZ-e. Predavanja na savjetovanju su održali prof. dr. Fikret Karčić, prof. Zijad Ljevaković i prof. Mensur Karadža.

01-06-2015-03-sav-adm-bih-1

Podrška obilježavanje „Dana bijelih traka“ u Prijedoru

Prije početka savjetovanja muftija Bihaćki, Hasan ef. Makić evocirao je sjećanje na 31.05.1992. godine kada su svi Bošnjaci i Hrvati u Prijedoru morali na ruci nositi bijelu traku, a svoje kuće označiti bijelim zastavama kako bi se prepoznali kao nesrbi. Muftija Makić je tada bio glavni imam MIZ Prijedor a zajedno sa hiljadama Bošnjaka odveden je u logor  i preživio golgote Omarske i Manjače. U Prijedoru se već nekoliko godina mirnim mimohodom kroz glavnu ulicu grada, sa bijelim trakama na ruci ovaj dan obilježava kao Dan bijelih traka. Sadašnja vlast na čelu sa gradonačelnikom Markom Pavićem ne podržava ovo obilježavanje niti inicijativu da makar 102 nevino pobijene djece dobije spomen obilježje u užem centru grada. Predstavnici MIZ Prijedor podijelili su bijele trake učesnicima sastanka kako bi se u znak solidarnosti, ovoga dana pridružili ostalim Prijedorčanima koji su na ovaj način 1992. godine obilježavani i ponižavani samo jer su bili drugačije vjere i identiteta. Stavljanjem bijelih traka na ruke simbolično je poslana poruka da Bošnjaci nikada više ne smiju dozvoliti da im se ponovi genocid.

Molimo Allaha dž.s da se ovo zlo nikada više ne ponovi te da nas učvrsti za uže jedinstva koje je jedina garancija tome.