A+ A A-

Nastavak aktivnosti 505. Dana Ajvatovice

Tribina "Izazovi ekstremizma" u Gornjem Vakufu

U srijedu, 28. maja u Gornjem Vakufu je u sklopu "505. Dana Ajvatovice", održana tribina pod nazivom Izazovi ekstremizma.

Tom prilikom uvodničari su bili: dr. Ahmet Alibašić i Muhamed Jusić, koji su na jedan vemo interesantan način govorili o problemu sa kojim se dana s svijet suočava a to je ekstremizam. U sklopu ove tribine uvodničari su pokušali definisati uzroke ekstremizma, ali i njegove štetne posljedice na sveukupni društveni ambijent.

  • 0101

U Gornjem Vakufu održana i promocija El-Kalema

U utorak 26. maja u Domu kulture u Gornjem Vakufu u sklopu programa "505. Dana Ajvatovice", predstavljena su izdanja izdavačke kuće Rijaseta IZ-e, El-Kalem. Tom prilikom pored Muftije travničkog uvodničari su bili prof. Mustafa Spahić i glavni i odgovorni urednik El-Kalema Mustafa Prljača.

Uvodničari su govorili o važnosti i značaju Božije riječi, kao i pisanog teksta, te vrijednosti knjige i čitanja općenito. Posebno su istakli značaj izdavačke kuće El-Kalem i njenom doprinosu u širenju pisane riječi i pozitivnih vrijednosti. El-Kalem je najzaslužniji što na našem bosanskom jeziku imamo najvrijednija djela islamske literature, čiji se tiraž mjeri u milionima. Također, tom prilikom gornjevakufskoj publici je predstavljeno nekoliko desetina naslova, a koji su se mogli nabaviti u pola cijene.

  • 0101

U Travniku okrugli sto "Susret sa različitim tumačenjima islama"

U ponedjeljak 25. maja 2015. godine u Progres Centru u Travniku održan je okrugli sto pod nazivom "Susret sa različitim tumačenjima islama". Okrugli sto je održan u sklopu ovogodišnjih "505. Dana Ajvatovice", u saradnji sa Centrom za dijalog-Vesatijja. Uvodiničari na pomenutu temu su bili prof. dr. Mustafa-ef. Cerić i mr. Senad Ćeman.

29-05-2015-03-akt-ajv-3

Pred prepunom salom Progres Centra u Travniku prvo je gvorio mr. Senad Ćeman koji je i direktor Vesatijje, te je u tom svojstvu predstavio Centar, razloge njegovog osnivanja i aktivnosti kojima se Centar bavi. Nakon njegovog izlaganja riječ je pripala bivšem reisu-l-ulemi i predsjedniku SBK, prof. dr. Mustafi Ceriću. Prof. Cerić je u svom izlaganju kazao da su osnovni principi tumačenja islama Kur'an i sunnet i da tu nema razlike u muslimanskom svijetu. Međutim, problem nastaje kod onih koji tumače Kur'an i sunnet, u njihovoj subjektivnoj percepciji određenih pitanja, događaja i pojava.

On je kazao da je sa stanovišta islama raznolikost pohvalna, te samim tim oslikava bogatsvo i prednost, dok različitost nikako nije dio islamske biti. Na kraju je izveden zaključak da bi muslimani trebali mnogo manje da ispituju jedni drugima stepen vjerovanja, a monogo više da se takmiče u pokazivanju tehnoloških, obrazovnih, kulturnih i naučnih dostignuća, čime će se vratiti na put sredine kojom ih je Bog Uzvišeni okarekterisao u svojoj Knjizi.

(www.muftiluk-tr.ba