A+ A A-

Goražde: Sutra počinje manifestacija „Dani Huseina ef. Đoze“

29-05-2015-02-man-hu-djoz-go-1Organiziranjem manifestacije Dani Huseina ef. Đoze ima se cilj promovirati tradiciju, kulturu, stvaralaštvo našeg naroda i doprinositi podizanju kulturne svijesti naših ljudi.

Poseban cilj i značaj je vraćanje sjećanja na jednog od najznačajnijih intelektualaca i javnih poslenika u prošlom stoljeću u našoj zemlji, a posebno čovjeka koji je proizveo tako mnogo ljudi korisnih našem drušvu i zajednici. Završnoj manifestaciji na Turskoj ravni na Orahovicama u blizini njegove rodne kuće ističe se značaj ovog djela naše domovine tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Smatramo da će završni dio manifestacije oživjeti taj prostor i ponukati naše ljude za poboljšanjem uvjeta života u tom djelu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Očekujemo veliki interes cjelokupne javnosti u Bosni i Hercegovini. Ova je manifestacija uvrštena u kalendar značajnih datuma Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Manifestacija Dani Huseina ef. Đoze ima više sadržaja i namijenjena je velikom broju učesnika i različitim ciljnim grupama. Manifestacija sadržava:

1. Večer Kur'ana, subota, 30. maj 2015.g., poslije akšam-namaza, Kajserija džamija, Goražde.

Tradicionalni program ove manifestacije sa međunarodnim učešćem poznatih učača Kur'ana. Time se naglašava činjenica da je Husein ef. Đozo bio veliki tumač Božije riječi u svjetskim razmjerama.

Ove godine u programu učestvuje sedam hafiza, šest iz Bosne i Hercegovine i jedan iz Republike Turske. U programu će učestvovati članovi recitatorske sekcije Osnovne škole Husein ef. Đozo u Goraždu, te pobjednice mektebskog takmičenja na nivou Muftijstva goraždanskog iz učenja Kur'ana.

2. Hatma dova, utorak, 02. juni 2015.g., poslije akšam-namaza, Sinan-begova džamija, Goražde

Učenje hatme pred dušu Huseina ef. Đoze od strane imama, vjeroučitelja i džematlija Medžlisa Islamske zajednice Goražde.

3. Literarni natječaj učenika srednjih škola, srijeda, 03. juni 2015.g. u 10:00 sati, Islamski kulturno-obrazovni centar, Goražde

Na osnovu teksta Huseina ef. Đoze 'Uvjeti postignuća sreće na zemlji' održat će se literarni natječaj učenika srednjih škola Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, u saradnji sa Muftijstvom goraždanskim i OŠ Husein ef. Đozo. Natječaj će biti održan u Islamskom kulturno-obrazovnom centru u Goraždu. Pobjednički radovi bit će predstavljeni u okviru programa Kolokvija o životu i djelu Huseina ef. Đoze.

4. Kolokvij o životu i djelu Huseina ef. Đoze, petak, 05. juni 2015.g. u 19:00 sati, Islamski kulturno-obrazovni centar, Goražde

Savremenici Huseina ef. Đoze govorit će o Huseinu ef. Đozi kao ličnosti u vremenu u kojem je živio, radio i djelovao na način razumljiv široj publici. Kolokvij ima ambiciju prerasti u naučni skup međunarodnog karaktera, na kojem bi se elaborirale teme važne za Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Bosnu i Hercegovinu u cjelini, pa i šire. Ovaj sadržaj sadrži i muzički i recitatorski dio programa.

5. Mevlud i dova - završni program manifestacije, nedjelja, 07.juni 2015.g. u 11:30 sati, Turska ravan – Orahovice, Goražde

Pored tradicionalnog mevludskog programa i učenja dove, očekuje se obraćanje Reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i predstavnika političkog života Bosne i Hercegovine. U okviru ovog programa bit će dodjeljena i godišnja nagrada manifestacije Dani Huseina ef. Đoze za doprinos zajednici i društvu.

O Huseinu ef. Đozi

Doprinos Husein ef. Đoze bio je velik i neprocjenjiv na mnogim znanstvenim poljima u kojima je uzeo svoje učešće. Bio jako cijenjen i u ulemanskim krugovima van bivše zemlje, što se može vidjeti iz naučnih simpozija i izlaganja u kojima je učestvovao diljem islamskog svijeta i na koje je bio pozivan.

Đozini radovi su decenijama kod mnogih čitalaca razvijali osjećaj samopouzdanja, samopoštovanja i punog povjerenja u vlastite vrijednosti. Tada, prije četrdesetak godina, ideološki nezatrovanoj omladini i intelektualcima imponovalo je i bili su ponosni što imaju jednog takvog intelektualca.

Pozivao je na dobro i odvraćao od zla, tiho, pametno i razborito, potpuno svjestan moralnog i duhovnog stanja ondašnjih muslimana, zapalih u vode neznanja i uglavnom površnog poznavanja islama.

Za sobom je ostavio neizbrisiv trag koji ga je uzdigao u sami vrh, a ako ne i na prvo mjesto, najznačajnijih  i najmarkantnijih bošnjačkih prvaka XX stoljeća.

Dženan ef. Imamović