A+ A A-

Delegacija MRV-a posjetila religijske, obrazovne i informativne institucije u Istanbulu i Izmiru

Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini (MRV) koje djeluje, između ostalog, i na platformi upoznavanja, poštivanja i unaprjeđivanja vjerskih, etničkih i kulturnih vrjednota svih građana Bosne i Hercegovine, a koje okuplja sve četiri tradicionalne vjerske zajednice i crkve koje zajedno žive i djeluju na ovim prostorima, nastoji poboljšati i unaprijediti svoj zacrtani program učeći na primjerima i iskustvima naravski sličnih društvenih pokreta i nevladinih organizacija u Bosni i svijetu. Tako su, pod pokroviteljstvom Hizmeta, altruistički orijentiranog pokreta civilnoga društva, članvi Skupštine i Izvršnoga odbora MRV-a službeno posjetili religijske, obrazovne i medijske institucije u Istanbulu i Izmiru, u Turskoj, od 18. do 23. maja 2015. godine. Delegaciju MRV-a činili su gosp. Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine i aktuelni predsjednik Skupštine MRV-a, gosp. Husejin ef. Smajić, zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i član Skupštine MRV-a, gosp. Ifet Mustafić, savjetnik za međureligijske odnose u Kancelariji reisu-l-uleme i član Izvršnog odbora MRV-a, gosp. Vanja Jovanović, paroh sarajevski i član Izvršnog odbora MRV-a, dr. Mario Bernadić, profesor na KBF-u u Sarajevu i član Izvršnog odbora MRV-a te mr. Eli Tauber, pročelnik za kulturu pri Jevrejskoj vjerskoj zajednici u Sarajevu. Udruženje Hizmet zastupali su gosp. Mehmet Karsli i gosp. Latif Hadžić (Bosna Sema). Delegaciji MRV-a pridružili su se i njihovi gosti, gosp. Danilo Pavlović, iguman manastira u Žitomisliću, i, nešto kasnije, dr. Dubravko Turalija, profesor na KBF-u u Sarajevu.

Tokom prvog dana šestodnevnog boravku u Turskoj, delegacija je posjetila, među ostalima, neovisnu medijsku kuću Zaman u Istanbulu, koja svoja izdanja objavljuje ne samo na turskome nego i na engleskome jeziku. Susret je pokazao postojanje vrlo otvorene spremnosti i nesputavanih mogućnosti za saradnje s ovim medijskim gigantom. Istog dana, u ponedjeljak, 18. maja 2015., delegacija MRV-a je posjetila i jevrejski muzej kulture i umjetnosti u Istanbulu kao i crkvu sv. Antuna na Taksimu te povijesni bizantski manastir Hora.

Narednog dana, 19. maja 2015., pod vodičkom palicom gosp. Karslija, delegacija je posjetila omalenu tek renoviranu džamiju Husein Age, zemljoposjednika Galatasaraja, iz 1594. godine, poslije čega je, u društvu lokalnih predstavnika međureligijskog dijaloga, upriličena plovidba Bosforom i posjeta vidikovcu Čamlidža. U istome danu upriličen je i susret s Udruženjem pisaca i novinara na kojem je razgovarano o slobodi, ali i važnosti istinitog pisanja i informiranja javnosti kako u lokalnom tako i u međunarodnom kulturnom i medijskom prostoru. Posjeta i razgovor s čelnim ljudima medijske grupacije Samanyolu, koja je uslijedila, još je više doprinjela važnosti susreta delegacije MRV-a i turskih novinara. Samanyolu je medijska grupacija koja ujedinjuje četrnaest medijskih kuća širom Turske i čija je nacinalna važnost kao i internacionalni utjecaj evidentan.

U srijedu, 20. maja 2015., predstavnici MRV-a, posjetili su rektorat i različite dekanate privatnoga univerziteta Fatih kojeg potpomaže društveni pokret Hizmet. Hizmet, kako mu samo ime sugerira, želi služiti svima a pogotovo mladima u borbi protiv neznanja i predrasuda. Nakon Fatih univerziteta uslijedila je posjeta Carigradskoj patrijaršiji i susret s ekumenski orijentiranim patrijarhom Bartolomejem koji je ukratko informirao goste o stanju pravoslavne crkve u Turskoj. Ovaj susret je iznjedrio zajednički dojam da se manjinskim, u slučaju Turske kršćanskim, zajednicama treba posvetiti dostojna pažnja te pružiti pomoć, kako moralna tako i materijalna. U drugome dijelu dana, delgacija je posjetila Ejubiju, džamiju Ejuba el-Ensarija, savremenika Poslanika Muhameda, a.s., u i ispred koje se svako jutro na sabahu okupi nekoliko hiljada muslimana, ne samo domaćih nego i stranih vjernika, te turbe Mehmed-paše Sokolovića i džamiju Sulejmaniju. Pohođena je također i veličanstvena Plava ili Sultan Ahmetova džamija, poslije koje je uslijedio pohod Hagia (Aja) Sofiji, svetome mjestu kako za muslimane tako i za kršćane.

U četvrtak, 21. maja, uslijedio je cjelodnevni posjet Efesu, gradu s dugom i bogatom prošlošću. Vrlo educirani profesionalni vodič uputio je svoje goste u važnost Efesa kao drugog po veličini kulturološkoga stjecišta starih narodâ poslije grada Rima.

Petak, 22. maj 2015., bio je bogat posjetima. Izmir je bio centralna destinacija petoga dana međureligijske bosanskohercegovačke delegacije. Prije svega, uslijedila je posjeta privatnome Univerzitetu Gediz u Izmiru. Rektor univerziteta dr. Seyfullah Cevik informirao je predstavnike MRV-a o usponu ovog mladog intelektualnog središta s međunarodnim priznanjem. Rektor je izrazio svoju otvorenost za blisku saradnju s međureligijskom zajednicom i njihovim projektima. Poslije Univerziteta, delegacija se uputila u Međuvjerski dijaloški centar u Izmiru. Obje strane izmijenile su dobra iskustva, ali i poteškoće u ostvarivanju zajedničkih vjerskih prava među susjedima i građanima. Posjete katoličkoj katedrali sv. Ivana apostola kao i crkvi sv. Helene bile su obilježene visokim nivoom razumijevanja, otvorenosti i međusobne podrške. U popodnevnim satima uslijedila je posjeta turskim biznismenima bošnjačkog porijekla. Cijeli jedan kvart u Izmiru naseljen je Bošnjacima koji su doselili ne samo poslije Prvoga i Drugoga svjetskoga rata, nego tokom i poslije ovog posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini. U tome dijelu Izmira podignut je i veliki spomenik žrtvama u Srebrenici. Na kraju šestodnevnoga posjeta, delegacija bosanskohercegovackog Međureligijskog vijeća je posjetila i pravoslavnu crkvu u Izmiru koja je nekada pripadala Nizozemskoj protestantskoj crkvi. U njoj trenutačno djeluje jedan monah iz Grčke koji je, svojim gostima, predstavio malu zajednicu vjernika u Izmiru, čime je okončan zvanični program posjete MRV-a Turskoj.

Svaki susret koji gradi mostove rađa i nove mogućnosti, nove svijetove. U ovom međunarodnom međureligijskom susretu rodili su se mnogi prijedlozi i podsticaji koji će, vremenom, postati dio platforme buduće uže saradnje između MRV-a i srodnih organizacija s podudarnim aspiracijama i istim ciljevima koji vode ka pobožnijem, boljem i sretnijem sutra.

Press služba MRV-a

  • 20150518_11565920150518_115659