A+ A A-

Polaznici mekteba iz Čelića na ekskurziji u Sarajevu

Kako bi probudili želju za boljim i redovnijim dolaskom u mektebe i bili najbolji na mektebskim takmičenjima, Medžlis IZe Čelić je organizirao nagradnu ekskurziju svih takmičara sa svog područja. Tako je bilo iz svih dvanaest džemata po pet učenika i imam, u subotu 16. marta u autobusu na putu za Sarajevo.

Plan je bio da se na kraju dana posjeti Pionirska dolina, ali zbog gužve tog dana i utakmice gradskih rivala na Koševu, prvo smo posjetili ovaj park, gdje su se putnici odmorili, malo razgledali prelijepa božja stvorenja a zatim na podne stigli na Baščaršiju. Poslije podne namaza posjetili smo Gazi Husrev-begovu biblioteku i divili se ljepotama, objekta, eksponatima muzeja i knjižnom fondu. Potom smo otišli u posjetu Fakultetu islamskih nauka, gdje nas je dočekao prof. Fadil Maljoki i uz osvježenje sokom i vodom nas ukratko upoznao o fakultetu, te sa slikanjem i razgledanjem ove prelijepe građevine smo se poselamili i krenuli na Kovače.

Posjetivši mezar rahmetli generala Delića (čelićanin) i rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića, popeli smo se i na obližnju tabiju odakle smo posmatrali panoramu grada.

I na koncu smo bili gosti Gazine medrese, gdje nas je dočekao prof. Merzuk Đulan koji nas je upoznao sa radom i životom ove ustanove i pokazao nam prostorije ovog zdanja.

Po završetku planiranih posjeta djeca su imala na raspolaganju dva sahata da obiđu čaršiju i kupe sebi po koji suvenir.

Ulazeći u autobus nisu krili svoje zadovoljstvo sa ovim zijaretom, iskazujući svoju želju za ponovnom ekskurzijom.    

I. H.

  • 20150516_14381220150516_143812