A+ A A-

Bužim: Hatme u džematu Varoška Rijeka

U subotu, 23. maja, 2015., u prelijepom ambijentu džamije džemata Varoška Rijeka, MIZ Bužim, održane su hatma-dove za polaznike mekteba iz ovog džemata. Hatmama je ove godine pristupilo 17 učenika, koji su ovim činom okončali svoje mektebsko obrazovanje.

Program ovogodišnjih hatmi je počeo već tradicionalnim defileom od mekteba do džamije, u kojem su sačinjavali učesnici hatmi i njihovi roditelji. Po dolasku u džamiju, velikom broju prisutnih džematlija i gostiju obratio se Haris ef. Veladžić, imam džemata Varoška Rijeka, koji je iznio osnovne podatke vezane za mektebsku nastavu u ovoj godini, kazavši da mekteb u ovom džematu uspješno pohađa 137 učenika. Nakon uvodnog obraćanja, uslijedio je glavni dio svečanosti, u kojem su učesnici hatmi pokazali dio znanja kojeg su stekli u proteklim godinama. Učili su kur'anske sure i dove napamet, te pokazali odlično poznavanje osnovnih stvari iz kiraeta, kao i iz općeg islamskog znanja.

Po okončanju programa svim učesnicima hatmi uručena je šehadetnama, i skromna hedija od strane Džematskog odbora kao znak sjećanja na ovaj događaj. Prije ašereta i dove, s kojom je završena ova svečanost, prisutnim džematlijama se prigodnim vazom obratio Benjamin ef. Hodžić, koji je podjsetio na važnost znanja sa aspekta islama. 

  • 0101