A+ A A-

Kotor Varoš: Hatme u džematu Hanifići-Čirkino Brdo

U subotu 23. maja 2015. godine u džematu Hanifići-Čirkino Brdo Medžlis IZ Kotor Varoš održane su jedanaeste po redu hatme i 14 završni ispiti od ponovnog reaktiviranja džemata nakon povratka džematlija na svoja ognjišta.

Prije klanjanja podne namaza mektebski hor “Amber” je izveo nekoliko ilahija i na taj način dočekivao džematlije i goste koji su dolazili na ovu svečanost. Nakon klanjanja  podne namaza Nijaz ef Duzan imam džemata je poselamio prisutne, zaželio dobrodošlicu gostima i poseban selam uputio polaznicima mekteba i svršenicima hatmi Botić (Nedžada i Naze) Saniju i Čirkić (Zehedina i Amire) Ameru.   Džamija bila je prepuna džematlija iz svih kotorvaroških džemata koji su došli da uveličaju ovaj najsvečaniji čin za polaznike mekteba i njihove porodice.

Mektebsku nastavu džematu Hanifići – Čirkino Brdo pohađa 36 polaznika, a njih 19 uči u Kur’anu Časnom.

Nakon prelijepih ilahija kojima je  hor  “Amber”  otvorio manifestaciju komisija Medžlisa IZ Kotor Varoš je ispitala polaznike završnih ispita. Emir ef. Bilić je bio ispitivač za opće znanje, a Emin ef. Čolaković za kiraet.

Pošto su polaznici mekteba iskazali zavidno znanje komisija je pohvalila njihov rad i zaželjela im puno sreće u životu i da islam nose u svojim srcima kud god budu kročili.

 Posebno zadovoljstvo je bilo slušati najmanje polaznike mektebske nastave koji su svojim recitacijama izmamili suze radosnice, ali i osmjehe na licima prisutnih džematlija. Nakon toga svršenici hatmi Čirkić Amer i Botić Sani, koji su bili i voditelji cjelokupne manifestacije, su kroz zanimljiv igrokaz i na jedan, u isto vrijeme i poučan i šaljiv način, prezentirali dio onoga što su učili kroz mekteb i mektebsku nastavu. Na kraju svog izlaganja, a mimo protokola, su pročitali pismo zahvale svom muallimu Nijaz efendiji i uručili mu poklon kao uspomenu na njihove dane provedene u mektebu.

Na samome kraju svečanosti  svojim vazom se obratio  gl.imam MIZ Kotor Varoš  prof. h. Samir ef. Delić i ukazao prisutnima na vrijednost mektebske pouke i ustrajnosti na naučenom znanju koje će čovjeka, ako Bog da, odvesti u Džennet, a potcrtao je i važnost čuvanja nacionalnog identiteta. Svoj vaz je završio čestitajući h. Nijaz ef. Duzanu, džematu , roditeljima djece, a posebno svršenicima hatmi.

Dovu na kraju manifestacije je proučio h. Miralem ef. Avdić, a nakon tog je u mektebskoj učionici priređen ručak za sve goste, koji tradicionalno organiziraju roditelji polaznika mektebske nastave.

N. Duzan

  • 0101