A+ A A-

Održani susreti Bošnjaka u Norveškoj

U okviru Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj u subotu, 23. maja 2015. godine u gradu Tønsberg, džemat Vestfold održani su tradicionalni susreti Bošnjaka u Norveškoj. Susreti i turnir su organizirani u saradnji sa humanitarnom organizacijom "Milost" iz Vestfolda. Susreti imaju za cilj da okupe što veći broj našeg naroda, posebno omladine i djece iz svih krajeva Norveške kako bi se upoznavali, družili i veze održavali. Do sada su susreti održavani u području Osla, dok je ovoga puta izbor pao na džemat Vestfold 100 km od Osla. Ove godine je posjeta bila najveća do sada. Preko 400 Bošnjaka i Bošnjakinja iz bližih i daljim gradova bilo je prisutno i na prelijepom subotnjem danu se družili uz roštilj, muziku i vrlo posjećen turnir, koji je bio podijeljen u tri dijela: omladina, veterani i djeca. Zbog velikog broja ekipa turnir je trajao sve do 20 sati. U programu susreta je bilo određeno vrijeme za namaze, koji su se klanjali u pauzi u glavnoj sali.

Ovogodišnje susrete je otvorio ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevi Norveškoj Njegova ekselencija Emir Poljo. Ambasador je također iskoristio priliku, pa se družio sa našim narodom. Susrete je dodatno obogatio naš doktor-ljekar Berzat Ihtimani, koji inače ima svoju ordinaciju u komuni Råde. On je bio pri ruci svima onima, koji su ga trebali, a ujedno je praktično pokazivao prisutnima osnove Prve pomoći.

Susreti su prošli u prelijepoj atmosferi i razgovorima. Zaslužni za ovako lijep, koristan i bogat dan su domaćini odgovorni iz džemata Vestfold i humanitarne organizacije "Milost". Treba spomenuti nekoliko imena kao koordinatore: imam džemata Vestfold Edin-ef. Mezit, predsjednik Džematskog odbora Vestfold Rufad Delalović, predsjednik humanitarne organizacije "Milost" neumorni hadži Ismet Hodžić i Mirsad Lupić i iz Organizacionog odbora, pored gore spomenutih, Derviš-ef. Varešlija. Naravno tu je još veliki broj aktivista, koji su se stavili na raspolaganje humanitarnoj organizaciji "Milost", koja je na sebe uzela ugostiteljske usluge, jer je sav prihod sa susreta planiran za humanitarne svrhe. Za svaku je pohvalu ugostiteljska usluga vani i unutra, gdje su domaćini iz različitih komuna Vestfolda na volonterskoj osnovi proveli cijeli dan na nogama pružajući usluge gostima. Imami su se zajedno sa Rufadom Delalovićem i Mirsadom Lupićem pobrinuli da omladini i djeci protekne dan u vrlo sportskom duhu i druženju kroz nogometno takmičenje. Imami su se također u saradnji sa džematskim odborima angažirali da se odazove što veći broj našeg naroda, pa je u tom smislu organiziran i prijevoz autobusima iz Osla i Kristiansanda, a iz ostalih gradova pojedinačno autima i avionima. Sve u svemu susreti za dugo sjećanje. 

  • 0101