A+ A A-

505. Dani Ajvatovice: Tribine u Pruscu i Vitezu

U Pruscu održana tribina o Hasan Kjafiji Pruščaku

U Pruscu je u petak 23. maja održana tribina o Hasan Kjafiji Pruščaku.

Uvodničar je bio prof. dr. Zuhdija Adilović koji je ujedno i magistrirao na jednim od djela Hasan Kjafije Pruščaka. Prof. dr. Afilović je istakao da  je Hasan Kjafija bio osoba koja je bila autoritet i koja je na svaki izazov u njegovo vrijeme odgovorila jednim pisanim djelom.

Inače tribina je značajna i sa aspekta što se ove godine obilježava 400 godina o smrti ovog našeg istaknutog alima.

  • 0101

U Vitezu održana tribina u povodu obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici

U petak 22. maja u  sali Vatrogasnog doma u Vitezu u sklopu manifestacije „505.DANI AJVATOVICE“ održana je tribina na temu „ 20. Godišnjica genocida u Srebrenici” na kojoj su učešće uzeli direktor Elči Ibrahim-pašine medrese mr. Dževdet-ef. Šošić, Munira Subašić predsjednica udruženja pokreta “Majke enklave Srebrenica i Žepa”, potpredsjednica ovog udruženja Kada Hotić i predsjednica udruženja “Žene Podrinja i Bratunca” Šuhra Sinanović.

Domaćin je bio Medžlis Islamske zajednice Vitez a posjetioci su imali  priliku slušati teška i bolna izlaganja predavača koja su razarala dušu slušaoca.

Predavači su se  zahvalili na dobrodošlici i istakli da je majkama važna podrška koju su dobili od muftije Dr. Ahmed-ef. Adilovića odnosno Islamske zajednice. One su kazale: „Mi još uvijek postojimo i tražimo istinu i pravdu. Prošlo je 20 godina a još uvijek nismo pronašli sve kosti naših ubijenih. Dvadeset godina majke, sestre, supruge i kćerke traže kosti svoje djece, braće, muževa i očeva razbacanih po bosanskim vrletima. Mole Uzvišenog Allaha da ih pronađu, pa da ih dostojanstveno pokopaju u Srebrenici i Bratuncu. Samo one znaju, najbolje jedna drugu razumiju, kako je bolno stajati nad otvorenom jamom, jamom bez dna i čekati kostur da ga izljube, da ga suzama operu, znajući da ga oživjeti ne mogu, iako to majčinska srca priželjkuju. Muslimani na ovim prostorima su doživjeli 11 genocida, a zahvaljujući majkama obilježeno je mjesto genocida u Srebrenici i Bratuncu. Napravljeno je veliko mezarje koje će podsjećati na dvadeseti vijek i na našu djecu koja su ubijena pod zaštitom Ujedinjenih nacija. Naša djeca se u Srebrenicu ne vraćaju kompletna. Zločinci se nisu zadovoljili samo da ih ubiju već su se potrudili da i njihove kosti unište. Svaki čovjek koji se rodio ima pravo na život, ali ima pravo i kad umre da ima svoj mezar. Majke svakog dane legnu sa bolom a ustaju sa tugom jer još uvijek nisu pronašle kompletne kosti svojih sinova i muževa. Majke Srebrenice i Bratunca uvijek će govoriti o zločinu i uvijek prozivati zločince i neće im dati mira dok svaki zločinac ne dobije svoje ime i prezime kao što su i žrtve imale svoja imena i prezimena. Nama je ostalo da se borimo kako bi pomogli da naša omladina nešto nauči iz prošlosti da bi imala bolju budućnost“.

Alihodža Mirnes

(www.muftiluk-tr.ba)

  • 0101