A+ A A-

Večer Kur'ana u džematu Helsingborg

U želji da se vjernička srca još više druže sa Kur'anom i napajaju svoje duše i živote kur'anskim porukama, džemat Helsingborg je u subotu, 16. maja 2015. godine organizovao Večer Kur'ana, drugu zaredom u ovom džematu.

Dani odabranog mjeseca Redžeba te noć Lejletu-l-Miradža bili su dodatni povod i želja da ovaj program na najljepši način probudi vjernička srca i pripremi ih za doček mjeseca Kur'ana, za doček mubarek Ramazana.

Pun mesdžid te Večeri svjedočio je ljubav posjetilaca za slušanjem Kur'ana i poučnih savjeta koje je prisutnima uputio hfz. dr. Kenan Musić, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Ovo je bilo prvo gostovanje prof. Musića u ovom džematu, a njegove divne poruke i savjeti, sigurno, nisu ostavili nikoga ravnodušnim. Posjetitelji programa vratili su se svojim kućama obogaćeni brojnim plemenitim porukama koje im mogu biti uputa, spas i svjetlo u njihovim životima.

Pored prof. dr. Kenana Musića gost Večeri bio je i glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj Idriz ef. Karaman, koji je ovom prilikom čestitao Džematu na organizaciji ovog programa.

Ovom programu prisitvovao je i Nermin ef. Babić, glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Danskoj.

Gosti učači koji su prisutne počastli odlomcima iz Kur'ana bili su Hasan ef. Jašarević, Benjamin ef. Dučić i Alen ef. Delić.

Poseban trenutak Večeri bila je i promocija novih devet učača Kur'ana, kojima je Nezir ef. Špiodić imam džemata Helsingborg, uručio diplome i skromne poklone.

Odrasli učači Kur'ana proučili su hatmu pred imamom pa je ovo bila jedinstvena prilika u kojoj su se i njima uručili prigodni pokloni.

Program je uljepšao i nastup polaznika mektebske nastave koji su se predstavili prisutnima učenjem Kur'ana, ilahija i recitalom.

Nakon sadržajnog programa nastavljeno je druženje u Džematu uz bogatu sofru koju su pripremile vrijedne džematlijke.

Nezir ef. Špiodić

  • 0101