A+ A A-

Hatme u Lawrencevillu (Georgia)

Već sedamnaestu godinu zaredom džemat Zajednice Bošnjaka u Džordžiji/ZBGA organizuje hatme za polaznike mektebske nastave. Po našoj evidenciji za prethodnih 17 godina mektebsku nastavu je pohađalo preko 1500 djece iz našeg džemata od kojih je preko 100 djece završilo jednu ili više hatmi.

21-05-2015-04-hat-law-1

Završni ispit/hatme se svake godine održavaju u isto vrijeme, heftu dana prije Memorial Day vikenda, (zadnji ponedjeljak u maju), a to je i vrijeme završetka školske godine u državi Georgija.

Mektebsku nastavu u mektebskoj 2014.-oj/2015.-oj godini pohađalo je oko 180 učenika subotom i/li nedjeljom. Djeca su bila raspoređena u tri grupe, uglavnom po uzrastu i po polu. Od osam vjeroučitelja četvoro su Bošnjaci (Azra han. Žužo, svršenica tuzlanske medrese, Edisa Huseinspahić, Hadži Ibro Tucaković i Ismet ef. Zejnelović,), tri su Pakistanke i jedna Turkinja. Svečanosti dodjela certifikata i diploma prisustvovao je veliki broj roditelja i džematlija.

Nakon podne namaza i proučene dove priređen je svečani ručak kojom prilikom su našim vakifima uručene vakufname koje je izradila Vakufska direkcija Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Neminovnost uvođenja mektebske nastave na engleskom jeziku ovdje se sve više nameće jer djeca se ovdje rađaju, uče školu na engleskom jeziku, a znanje bosanskog jezika im je sve oskudnije jer su i roditelji sve mlađi pa i njima engleski jezik postaje bliži od bosanskog jezika. Zbog ove realnosti dvojezični ilmihal nam je nužno i hitno potreban, a tim ilmihalom bi pokušali unificirati rad mektebske nastave na nivou svih džemata ICNAB-a.

Uprava za vjerske poslove (prijašnja Vjersko-prosvjetna služba) preuzela je obavezu pripreme i štampanja ovog ilmihala za potrebe dijaspore. Ovim putem apelujem na što veću ažurnost pri izradi ovoga dvojezičnoga ilmihala jer ćemo, u protivnom, biti prinuđeni da u pripremi mektebske nastave sve više koristimo literaturu na engleskom jeziku čime bi naša veza sa maticom sve više blijedila, a to niukom slučaju nije naš interes i ne smijemo to dozvoliti.

Ismet ef. Zejnelović