A+ A A-

Noć Israi-miradža u Goraždu

Centralna mevludska svečanost povodom mubarek večeri Isra i Miradža za područje Muftijstva goraždanskog upriličena je u petak, 15. maja 2015.godine, poslije akšam-namaza  u džematu Ustiprača, Medžlis Islamske zajednice Goražde.

Svečanosti su prisustvovali džematlije ovog i drugih džemata sa područja Muftijstva, imami, glavni imami i predsjednici medžlisa Islamske zajednice, muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić, te predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud-ef. Dudić sa direktorom Medrese ''Gazi Isa-beg'' u Novom Pazaru Rešadom-ef. Plojovićem i nastavnikom ove medrese Muhedinom-ef. Latifovićem.

Muftija Remzija-ef. Pitić poselamio je prisutne i kratko se im se obratio, te za vazi-nasihat zamolio muftiju dr. Mevluda-ef. Dudića, koji je govorio o mubarek večeri Isra i Miradža, o njenom značenju i porukama.

Nekoliko riječi o džematu Ustiprača:

Džemat Ustiprača udaljen je od Goražda 11 km. Nalazi se na raskrsnici puta za Rogaticu i Višegrad. Džamija u ovom džematu je izgrađena 1973. godine na zemljištu koje je uvakufio Hasan Karahmet. Svečano otvorenje džamije bilo je 22. septembra 1973.godine. U maju 1993. godine džamija je zapaljena i devastirana, a munara i vakufska kuća potpuno uništene. Nakon što se jedan broj Bošnjaka vratio u Ustipraču pokrenute su aktivnosti za obnovu džamije. Pola sredstava za obnovu obezbijedila je Iranska humanitarna organizacija “BIRDS“, munaru su donirala braća Nijaz, Rasim i Ramo Hastor, a šadrvan braća Enver, Ramiz i Nezir Čaušević. Dio sredstava doniralo je i Muftijstvo sandžačko, a ostatak  džematlije. Džamija je svečano otvorena u decembru 2003. godine. U toku su aktivnosti u vezi sa izgradnjom vakufske kuće. Ovom džematu pripadaju mesdžidi u Hladiljima i Zapljevcu. Džemat trenutno nema stalnog imama, a kao imam, hatib i muallim angažiran je Elvir-ef. Borčak.

Dženan Imamović

  • 0101