A+ A A-

Veče Kur’ana u Begovoj džamiji povodom obilježavanja Lejletul-miradža

U petak, 15. maja 2015. godine, nakon akšam-namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji upriličena je Veče Kur’ana povodom obilježavanja mubarek noći Lejletul-Miradža. Na ovoj svečanosti učestvovali su vrsni učači Kur’ani-kerima: kurra’ hfz. Mustafa Jašar iz Turske, hfz. Hamza Lavić, hfz. Selim Hoši, Mustafa ef. Pašić, Ćamil ef. Hajdarević, Abdullatif ef. Muhamed i Mirza Ganić, a moderator je bio hfz. Abdulaziz ef. Drkić.

U prepunoj džamiji ovoj svečanosti prisustvovali su i reisu-l-ulema Husein ef., Kavazović, mr. Nusret ef. Abdibegović, direktor Uprave za vjerske poslove, dr. Enes ef. Ljevaković, sarajevski muftija, prof. Zijad ef. Ljevaković, direktor Gazi Husrev-begove medrese te brojni imami i hafizi.

Kratkim obraćanjem Veče Kur'ana otvorio je i prisutnim se obratio mr. hfz. Mensur ef. Malkić, prvi imam i hatib Gazi Husrev-begove džamije, koji je ukratko ukazao na značaj ove mubarek noći: „Isra’ i Miradž su došli kao odgovor na dovu Muhammeda, s.a.v.s., nakon teških iskušenja kroz koja je on tada prolazio. Svaka osoba, u svom životu, prolazi kroz teške periode i teška iskušenja, nakon čega uslijedi Allahova nagrada iskrenim i strpljivim robovima. Zato bi jedna od poruka Isra’a i Miradža bila da u iskušenjima trebamo biti strpljivi i trebamo upućivati dove Uzvišenom Stvoritelju Allahu, dž.š., jer On je Milostivi, Onaj Koji pomaže i Svoga roba izbavlja iz teškoća i problema.“

U nadahnutom vazu mr. Nusret ef. Abdibegović je kazao: „Mi večeras u ovoj prelijepoj Begovoj džamiji oživljavamo sjećanje na mubarek noći koje su naši preci provodili u ibadetu i šaljemo poruku Isra'a i Miradža: 'Čovječe, nemoj se žalostiti! Čovječe, budi radostan u svojoj vjeri! Nemoj misliti da su tvoje tegobe najteže, sjeti se da su tegobe Božijih poslanika bile još teže. Zato noćas slavimo i veličamo Allaha, dž.š., i činimo dovu da nam olakša, da nas sačuva, da nas uputi. Ne zaboravite Božiji poslanik je predvodio poslanike u namazu za vrijeme Miradža u jednom džematu. Jedan je džemat. Ovo je prilika da večeras u Bosni kažemo: ''Nije dobro da nam formiraju džemate izvan džemata Islamske zajednice. Čuvajmo tradiciju našeg džemata, i čuvajmo tradiciju našeg odnosa prema džematu i prema džamiji. Sve drugo može nas odvesti do neželjenih posljedica, koje mogu nastupiti.''“

Na kraju svečanosti prisutne je poselamio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, dok je dovu proučio sarajevski muftija, prof. dr. Enes ef. Ljevaković.

  • 0101