A+ A A-

Jednodnevna ekskurzija za polaznike mekteba u Prijedoru

U organizaciji vjersko-prosvjetne službe Medžlisa IZ-e Prijedora 16. maja 2015. god. uspješno je sprovedena još jedna aktivnost u cilju afirmacije i stimulacije mektebske nastave a to je jednodnevna ekskurzija.

Ove godine naši učenici imali su priliku da obiđu Unsko-Sanski Kanton i najznačajnije objekte iz vjerskog i kulturnog života! Prva destinacija je bila Islamski pedagoški fakultet u Bihaću, gdje su se učenici mogli upoznati sa osnovnim sadržajem ove ustanov. Zahvaljujemo se dekanu IPF-a prof.dr. Fuadu Sediću na ukazanoj dobrodošlici, zatim smo obišli i gradsku džamiju u Bihaću koja je pri kraju izgradnje. A u džamiji Fethiji djeca su poslušala historijski čas o gradu Bihaću i Fethiji koji je održao imam Remzija ef. Baltić. Zatim odlazimo u Medresu "Džemaludin ef. Čaušević" u Cazinu, gdje nas je primio direktor medrese prof. Salih ef. Dervić i počastio doručkom, te nam prezentovao sadržaje i planove i projekte ove ustanove. zahvaljujemo se i direktoru na dočeku. U Velikoj Kladuši dočekao nas je predsjednik medžlisa Enver Melkić, a kasnije nam se pridružio i glavni imam prof. Zumret ef. Ćoragić.

Nakon obilaska Starog grada domaćini su nas počastili ručkom u restoranu HURMA a to je bila i idealna prilika da se uruči Plaketa koju dodjeljuje Medžlis IZ-e Prijedor Medžlisu IZ-e Velika Kladuša! Molimo Allaha, dž.š.,da i ovo upiše u naša dobra djela. Na putu prema Bužimu u pratnji glavnog imam u Vrnograču nas dočekuje i imam Hazim ef. Hadžić koji nas je podsjetio na utakmicu i navijače "Ljuti krajišnici" koji su u saobraćajnoj nesreći poginuli...pored hajir česme koja je izgrađena u spomen Almira Hasiba i Vildana proučili smo Fatihu.

I na kraju kako bi naučili našu djecu da nikad ne smijemo zaboraviti naše šehide obišli smo i mezar šehida Izeta Nanića i Nevzeta Nanića i proučili Fatihu za sve šehide.

Husein ef. Velić/foto: Suad ef. Kazaferović

  • 0101