A+ A A-

Državno takmičenje iz islamske vjeronauke u Austriji

Graz, Austrija – U subotu, 9. maja 2015. godine,  u organizaciji Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji (IZBA) održano je treće takmičenje iz islamske vjeronauke na bosanskom jeziku na nivou Austrije.  Domaćini takmičenja iz Islamskog kulturnog centra u Grazu na čelu sa glavnim imamom IKC Ibrahim-ef. Čikarićem, upriličili su prelijep doček i ugostili najbolje učenice i učenike naših džemata i njihove vjeroučitelje. Na ovogodišnjem državnom takmičenju učestvovalo je ukupno 19 učenika iz cijele Austrije, koji su u najboljem svjetlu predstavili svoje džemate (mektebe), kao i škole u kojima pohađaju predmet Islamske vjeronauke.

Na samom početku programa,  prisutnima se obratio koordinator takmičenja, sekretar IZBA mr. Hasudin-ef. Atanović. Nakon što je poselamio takmičare i njihove vjeroučitelje, u svoje ime i u ime Islamske zajednice Bošnjaka zahvalio se svim džematima i imamima u Austriji koji su ove godine pripremili svoje takmičare i omogućili ovaj lijepi skup.

Nakon uvodnog govora koordinatora takmičenja, prisutnima se obratio i potpredsjednik IZBA, prof. Husejin-ef. Malkoč. Iskoristio  je priliku da pohvali sve prisutne učenice i učenike i da im čestita na uspjehu koji su postigli u svojim školama i džematima. Posebno je istakao činjenicu da su oni najbolji među svojim vršnjacima, i da su samim time što su ostvarili priliku da učestvuju na državnom takmičenju u Austriji, pobjednici. Uz želju i nadu da najbolji među najboljima pobijede, proglasio je takmičenje otvorenim.

Nakon uvodnih obraćanja, koordinator je pojasnio propozicije takmičenja, učesnici su podijeljeni u tri grupe, a ispitivanje je obavljeno usmeno, na osnovu testova koje je pripremila Vjerskoprosvjetna služba Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Formirana je komisija u sastavu: prof. Husejin-ef. Malkoč, prof. Senad-ef. Kusur, prof. Ibrahim-ef. Čikarić, i dipl. ing. Adis Čandić. Takmičenje je bilo javno, tako da su svi prisutni, roditelji, vjeroučitelji, džematlije i prijatelji imali priliku uvjeriti se sa kolikom spremnošću su mladi takmičari pristupili ovom ispitu. Nakon obavljenog ispitivanja, koje je trajalo duže od sat i po vremena, komisija je ustanovila da su svi kandidati izuzetno dobro savladali nastavno gradivo, što ukazuje i na predan rad naših vjeroučitelja.

Održavanjem ovoga takmičenja, Islamska zajednica Bošnjaka u Austriji odredila je i kandidate koji će nas predstavljati i na Trećem međunarodnom takmičenju iz Islamske vjeronauke u Sarajevu, 9. juna ove godine. To su najuspješnije kandidatkinje u svojim grupama: Sarah Mekić, iz Islamskog kulturnog centra Graz, Lejla Čandić, iz džemata Kevser Tulln, Amina Harambašić, iz džemata Kevser Tulln. Sa svojim mualimima Ibrahim ef. Sišić, Senad ef. Kusur i mualimom Suadom Kusur će Austriju predstavljati u Sarajevu. Po zavšetku programa svim takmičarima uručene su diplome o učešću, a posebne svjedodžbe dodijeljene su pobjednicama natjecanja. Islamska zajednica Bošnjaka u Austriji obezbijedila je svim učesnicima i prigodne nagrade.

U nastavku, svi učesnici su obavili podne-namaz, a potom su zajedno sa svojim roditeljima, imamima i mualimima nastavili druženje uz ručak. Poslije zajedničjog ručka i obilaska džamije u izgradnji, učesnici su posjetili i džemat Bošnjak u Grazu, koji se pobrinuo da mlade posjetioce srdačno dočeka i valjano ugosti, kako i jeste naš lijepi bošnjački adet.

(www.izba.at)

{galleery}galerija/19-05-2015-09-tak-vjer-aust{/gallery}