A+ A A-

Sjednica Sabora IZBNJ u znaku značajnih promjena

Wiesbaden, 15.05.2015.g. - Jedanaesta Sjednica Sabora Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj održana je u subotu, 9. maja, 2015. godine u Wiesbadenu, u prostorijama Mešihata IZBNJ. Sjednici je prisustvovalo skoro dvije trećine sabornika koji su delegirani od strane džemata IZBNJ. Ova sjednica bila je u znaku velikih, slobodno možemo reći povijesnih događanja za Islamsku zajednicu i njene pripadnike kako nas ovdje, tako i vjernika u Domovini.

19-05-2015-08-sjed-sab-izbnj-1

Obzirom na snažna društvena pomjeranja, i brze promjene, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini našla se u potrebi da napravi unutar sebe promjene i ponudi novu mapu puta i savremenu koncepciju djelovanja. Donešen je Ustav Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koji nudi novi zamah IZ, ulazak njen u životne tokove, njeno šire društveno prisustvo i angažovanje, veća i šira prilagodba potrebama vjernika, veća horizontalna pokretljivost i učešće vjernika u životu IZ te izlazak u susret zahtjevima novih genaeracija, i vremena u kojem ona svoje poslanje vrši.

U skladu sa ovim procesima, 11.Sjednica Sabora Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj donijela je značajne odluke. Na zasjedanju usvojeni akti će doprinijeti kako funkcionalnijem uređenju IZBNJ u izvršavanju svoje misije, tako i većoj i kvalitetnijoj integraciji u društveno-političe tokove u Njemačkoj. Slijedeći Kur'an i Sunnet, tradiciju naših vrijednih pređa, te Ustav IZ, kao i usklađenost i ispunjene zahtjeve koje njemačko zakonodavstvo propisuje riješen je ogroman, davno započet, gotovo dvo-decenijski posao na korist IZBNJ i njenih pripadnika u čemu je veliki doprinos dala Statutarna komisija Mešihata.

Tradicija organiziranosti i funkcionalnost

U svim statutima kroz preambulu  naznačena je povezanost sa matičnom Zajednicom. Ta činjenica posebno je značajna u sadašnjici muslimana u Njemačkoj, davajući time do znanja da Bošnjaci muslimani u Njemačkoj imaju svoje korijene i stoljetnu tradiciju organiziranja vjerskog života na Evropskom kontinentu, poštivajući pri tome univerzalne i islamske principe poput mira, suživota, tolerancije i pluralizma. Istaknuta je i uloga obrazovnih i drugih institucija matične Zajednice koje u tom smislu djeluju kroz izobrazbu imamskog kadra.

Donešeni su amandmani na statut krovne organizacije koji predviđaju kompaktniji i funkcionalni izvršni organ Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj (novu organizacionu šemu možete pogledati ovdje). Izvršnim organom će ubuduće predsjedavati predsjednik Mešihata koji je ujedno i vjerski autoritet i poglavar. Dok funkciju jednog od potpredsjednika Zajednice treba da preuzme istaknuti član Zajednice koji je socijaliziran u Njemačkoj, a koji će se starati o institucionalnoj saradnji sa njemačkim državnim i drugim institucijama.

Ustavnost i usklađenost

Značajnu odluku predstavlja usvajanje standardiziranog džematskog statuta, koji prema odluci Sabora IZBNJ džematske skupštine svih džemata članica treba da implementiraju do kraja 2016.g. Standardizirani džematski statut predviđa jedinstvene statutarne ciljeve i svrhe za sve džemate u Njemačkoj kao i standradizirani naziv džemata. Dok će u drugom koraku uslijediti usklađivanje vizuelnog indentiteta (znak i logo) sa matičnom Zajednicom. Statut također normira ulogu viših organa Zajednice (Savjet za vjerska pitanja i sl.) i predviđa zaštitne i institucionalne mehanizme po pitanju imovine Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj kao i po drugim značajnim pitanjima. Dodatni značaj se pridodaje organiziranju žena, djevojaka i omladine unutar džemata kao i učešća u društveno-političkim procesima u Njemačkoj.

Funkcionalan i jasan novi sustav Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj kompletiran je implementacijom funkcionalnih medžlisa na području IZBNJ kroz donošenje Pravilnika o radu medžlisa. Predviđeno je formiranje pet medžlisa na području SR Njemačke s ciljem prodornijeg djelovanja po pitanju vjerskih aktivnosti, među-džematske saradnje i sudjelovanja u procesima institucionalizacije islama u pojedinim pokrajinama (saveznim državama). Formiranje sudski registrovanih medžlisa u onim saveznim državama gdje je to potrebno i moguće, predstavlja pri tome cilj za naredni period.

Ovim poduhvatima obuhvaćena su sva tri nivoa djelovanja Zajednice u Njemačkoj: djelovanje džemata kao lokalnih teritorijalnih jedinica, medžlisa kao regionalnih/pokrajinskih jedinica kao i najviši, savezni nivo koji pokriva krovna organizacija. Time je sustav IZBNJ usklađen sa nivoima vlasti u SR Njemačkoj i sa Ustavom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a sve u okviru njemačkih pravnih normi.

Unutarnje uređenje

Još jednu značajnu odluku 11. Sjednice Sabora IZBNJ predstavlja usvajanje Unutarnjeg reda Zajednice koji posjeduje set pravilnika i poslovnika kako bi se definisali: način provođenja izbora na svim nivoima, opis rada, radni zadaci i odgovornosti i usklađenost kako osoba, tako i Zajednice od Džemata do Sabora. Sabor je usvojio uz pomenuti Pravilnik o radu Medžlisa i pravilnike: PRAVILNIK O PRISTUPANJU U ČLANSTVO; PRAVILNIK O ČLANARINI; i POSLOVNIK O RADU SABORA. Komisija u nacrtnoj formi priprema: Izborna pravila; Pravilnik o radu imama; i Poslovnik o radu Stručnih savjeta, čime bi bila zaokružena cjelina poslova vezanih za normativno ustrojstvo i kvalitetnije funkcionisanje Zajednice sa znanjem da sve doneseno podložno je izmjenama i dopunama, ali i sa znanjem da sve normativno doneseno donosi učinak tek tada kada se sa tekstualnog pređe na rad i djelovanje odgovorno i savjesno.

Izbori u Islamskoj zajednici Bošnjaka u Njemačkoj

Nakon razmatranja i usvajanja navedenih akata donešena je odluka o raspisivanju redovnih izbora u IZBNJ za sve nivoe zaključno sa novembrom 2015. godine. U narednom periodu će se birati članovi Mešihata IZBNJ, najprije tročlano predsjedništvo, te će se birati izvršni odbor medžlisa kao i sabornici delegati iz džemata.

Izaslanik reisu-l-uleme

Obraćanje Direktora Uprave za vjerske poslove mr. Nusreta Avdibegovića možemo istaći kao neobično važno i podsticajno. On nas je podsjetio na odgovornost u vremenu i prostoru rekavši: “Živite unutar najbolje organizovane Zemlje i od vas se očekuje da pokažete najveći nivo odgovornosti, nur mudrosti i svjetlo vođenja Bošnjaka… Izgraditi džemat, infrastrukturu u njemu i očuvati se: svoj brak, porodicu, djecu, omladinu.” Potom je zatražio da mrežama širokog spektra aktivnosti zadovoljimo potrebe vjernika. U suprotnom, propušteno i nepopunjeno prijeti da popune drugi sa potpuno suprotnim sadržajima. Govoreći o reorganizaciji Zajednice on dodaje da organizacija ne smije biti sama sebi svrhom. Sa projektima koje donosi Zajednica dužni smo se identificirati, a nikako suprotno projekte podrediti sebi samima sa naglaskom da “međuljudski odnosi čine Zajednicu Zajednicom.”

Prostorno utemeljene i dodatni izvori finansiranja

Treća stvar po važnosti sa 11. Sjednice odnosi se na jednoglasnu odluku Sabora da se posve seriozno i u kratkom vremenskom roku uđe u pripremu i realizaciju dugo već očekivanog projekta kupovine zemljišta i izgradnje reprezentativnog administrativnog sjedišta Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj. Sabor je također donio jednoglasnu odluku da se dinamiziraju privredne aktivnosti Zajednice kroz osnivanje privrednog subjekta u vlasništvu IZBNJ, a koje treba da doprinese uspostavljanju dodatnih izvora finansiranja za aktivnosti i projekte Zajednice.

Udruženje Ilmije

Donesena odluka o usvajanju  predloženog Pravilnika za rad Udruženja ilmije / UI IZBNJ. Govoreći u ime UI, predsjednik UI za Njemačku Halim ef. Alibašić, snažno je podcrtao da UI kao sastavni dio IZ njoj pripada te da se pred IZ postavlja niz otvorenih pitanja vezanih uz njene članove, a u samom žarištu je nizak socijalni status imama posebno penzionisanih kao i veći obim aktivnosti u međusobnom povezivanju imama u Zajednici.

Priznanja

Svečano i istovremeno dirljivo je bilo opraštanje sa aktivnim učešćem dr. Bernesa Alihodžić našeg ranijeg Predsjednika Sabora IZBNJ i doskorašnjeg zastupnika u Saboru  IZ u BiH, kao i predstavnika u Njemačkoj islamskoj konferenciji, u DIK-u. U svim navedenim tijelima, dr. Bernes Alihodžić nastupao je kvalitetno, mudro i hrabro u ime Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj. Nakon uručenog skromnog poklona, u svome obraćanju on se zahvalio na ukazanom mu povjerenju tokom godina njegovog angažmana uz obećanje da i dalje stoji na raspolaganju IZ.

Aktuelnosti i formalnosti

Sabor kao najviši organ Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj se izjasnio i po pitanju kršenja prava i sloboda Bošnjaka u manjem BiH entitetu. Iskazana je čvrsta opredjeljenost principima pravne države i poštivanju demokratskog i ustavnog poretka. S druge strane je osuđeno neselektivno hapšenje i privođenje povratnika u manji entitet. Ocijenjeno je da proizvoljno i neutemeljeno djelovanje policijskih struktura u manjem entitetu očito ima za  cilj zastrašivanje povratničke populacije i otežavanje njihovog sveukupnog političkog i društvenog položaja. Kao zajednica koja organizira i veliki broj nasilno protjeranih ljudi sa prostora manjeg bh entiteta, Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj pozvala je nadležne institucije da stanu u zaštitu povratničke populacije i osiguraju istoj uvjete za život dostojanstven čovjeku.

Sabor je prihvatilo Financijski završni račun iz 2013.g., i donio odluku o rasterećivanju Mešihata po tom pitanju. Potom je prihvaćen ponuđeni Plan i program rada Mešihata i nacrt budžeta za 2015.g. Na kraju su razmatrana pristigla prethodno upućena pošta i pitanja Saboru.

Sjednica koja je prethodno bila kvalitetno pripremljena uz zahvalnost predsjedavajućem Edinu Atlagiću i muftiji Paši ef. Fetiću, te članovima Sabora koji su svojim aktivnim sudjelovanjem, prijedlozima, kritikom i idejama doprinjeli da se zacrtani obiman pripremljeni posao završi, bit će upamćena ne samo kao povijesna nego i najuspješnija po svome radu.

(www.igbd.org