A+ A A-

Tuzla: Lejletul-Miradž svečano obilježena u Čaršijskoj džamiji

Centralno obilježavanje Lejletul-Miradža za područje tuzlanskoga Medžlisa organizovano je u Čaršijskoj džamiji. Programu centralnoga obilježavanja prisustvovali su imami MIZ Tuzla, predvođeni  glavnim imamom,  hafizom Ahmed ef. Huskanovićem, i  predsjednikom  Medžlisa, prof. Hasan ef. Spahićem.

Lejletul-Miradžu u Čaršijskoj džamiji prisustvovali su i tuzlanski muftija, mr. Vahid ef. Fazlović, kao i dr. Sead ef. Seljubac, pomoćnik muftije tuzlanskoga, koji je bio i predavač.

 Hafiz Ahmed ef. Huskanović, glavni imam Medžlisa obračajući se okupljenim vjernicima kazao je da je Allahov Poslanik  Muhammed a.s. počašćen miradžom onda kada mu  je bilo najteže.

- Bošnjaci danas prolaze kroz razne teškoće i probleme, kao i drugi muslimani širom svijeta. Zato hvala Allahu na mubarek noći Lejletul-Miradž – rekao je hafiz Huskanović.

Dr. Seljubac: U džamijama se ne treba raspravljati

Pomoćnik muftije tuzlanskoga dr. Sead ef. Seljubac u svome predavanju istakao je čvrstinu Muhammeda a.s. u odanosti svoje poslaničke misije.

- Čvrstina koja je krasila Poslanika nije popuštala niti onda kada su pritisci bili najjači. Poslanik je i tada govorio da se neće odreći svoje vjere i pozivanja u islam. Sjetimo se da je Poslanik imao velike pritiske i probleme. Kada je posjetio Taif kako bi tamošnje stanovnike pozvao u islam, doživio je strašna poniženja i kamenovanje. Ali ga je zato Allah nagradio miradžom – naglašava dr. Seljubac.

On preporučuje vjernicima da je poželjno u mubarek noći Lejletul-Miradž proučiti  mnogo tespiha. Seljubac posebno primjećuje da u našim džamijama, Allahovim kućama, određeni broj ljudi ne vodi dovoljno računa o ponašanju.

- U mubarek noći Lejletul-Miradž želim da svima savjetujem da nije dobro u džamijama se raspravljati o dunjalučkim pitanjima. Kada dođemo u džamiju moramo znati da smo u Allahovoj kući, gdje je on domaćin. Umjesto rasprava trebamo Allahu zahvaljivati što nas je uputio da budemo muslimani, i da pred Allaha možemo stati kad god želimo. Namaz je jedan od darova noći Miradža. Zbog toga neka se svako od nas pita da li je u svome namazu  sa svojim Gospodarom ili nije. Ili je preokupiran dunjalukom i za vrijeme namaza. Postavimo sebi pitanje da li je naš namaz sredstvo našega uspinjanja prema Allahu – zaključio je u svome predavanju dr. Seljubac.

Muftija Fazlović: Sa namazom ćemo postići čuda u našim životima

Muftija tuzlanski mr. Vahid ef. Fazlović u mubarek noći Lejletul-Miradž, naglasio je da je veliki duhovni užitak znati da smo u mubarek noći došli u džamiju da slušamo učenje Kur'ana i ilahija i vaz-nasihat.

 - U džamije trebamo dolaziti kada se tumači Kur'an i islamske teme. Mi duhovno moramo jačati i rasti. Mjeses redžeb je jedinstvena prilika koju ne trebamo propustiti kako bismo tražili oprost i pokajali se. Allahu kada se predamo u namazu postići ćemo čuda u našim životima. Ono što nismo imali doći će u naše živote sa namazom. Nema izlaza bez Allahove pomoći. Zato nemojmo ostavljati namaz i čuvajmo ga – zaključuje muftija Fazlović.

Treba naglasiti da je hor MIZ Tuzla u mubarek noći Lejletul-Miradž prisutne vjernike u Čaršijskoj džamiji obradovao učenjem ilahija.

Centralnom obilježavanju Lejletul-Miradža prisustvovao je i imam u penziji Hamid ef. Zahirović, nekadašnji dugogodišnji imam Gazi Turali-begove džamije.

Džanan Ribić

  • 11