A+ A A-

Aktivnosti muftije zeničkog

Postavljen kamen temeljac za novu zgradu Medžlisa IZ Doboj

U okviru obilježavanja ''Dana vakifa'' u Bosni i Hercegovini, u petak 15. maja 2015. godine, u Doboju je postavljen kamen temeljac za novu zgradu Medžlisa Islamske zajednice Doboj.

Kamen temeljac postavili su: muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović, muftija Gazi Emira iz Izmira Mustafa ef. Temel, glavni imam mr. Bajro ef. Džafić i predsjednik Medžlisa gosp. Mirsad Husaković.

Svečanosti postavljanja kamena temeljca prisustvovao je veliki broj džematlija, prvenstveno građana Doboja, te predstavnici privrednog, političkog i društvenog života Doboja, Doboj Juga i Doboj Istoka, a prisutnim vjernicima obratili su se glavni imam MIZ Doboj mr. Bajro ef. Džafić, predsjednik Skupštine Grada Doboj gosp. Esmin Mahmutović, muftija Gazi Emira iz Izmira Mustafa ef. Temel i muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Doboj mr. Bajro ef. Džafić u svom obraćanju, između ostaloga, istakao je kako trenutne prostorije Medžlisa ne zadovoljavaju potrebe muslimana Doboja, te da će se izgradnjom ove zgrade otvoriti neke nove perspektive, kao što su formiranje biblioteke i edukativnog centra  - škole za bošnjačku muslimansku djecu.

Esmin Mahmutović, predsjednik Supštine Grada Doboj, naglasio je da će ovaj objekat služiti svim ljudima, ne samo Bošnjacima, te da će se iz njega širiti riječi vjere, mira i znanja.

Muftija Gazi Emira iz Izmira Mustafa ef. Temel iskazao je punu podršku ovom projektu, te je glavnom imamu uručio i donaciju za izgradnju zgrade Medžlisa u iznosu od 105.000 turskih lira, naglasivši da će pomagati ovaj projekat sve do njegovog završetka.

Muftija zenički Ejub ef. Dautović u svojoj besjedi, između ostaloga, zahvalio se Izvršnom odboru na donesenoj odluci, Gradu Doboju, gradonačelniku i prijateljima iz Turske na podršci, ističući: ''Postavljajući kamen temeljac za zgradu Medžlisa Islamske zajednice Doboj, mi hoćemo, ako Bog da, napraviti takvu zajednicu, u kojoj će se svaki musliman osjećati sigurno i radosno, ali i osjećati se i sretnim i slobodnim što živi u Gradu Doboju i domovini Bosni i Hercegovini. Naša pažnja bit će usmjerena na odgoj i obrazovanje muslimanske porodice, na jačanje zajedništva i sloge u džematu, na unaprjeđenje prenošenja poruke o vrijednostima naše vjere, naše porodice, našeg džemata, zajednice i domovine''.

Istog dana, u gradskoj džamiji Trnjak u Doboju, muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović održao je hutbu i klanjao džuma-namaz.

  • 11

Muftija zenički posjetio internat Fondacije „Turk-Bošnjak“ u Zenici

U petak 15. maja 2015. godine muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović, u pratnji dekana IPF u Zenici prof. dr. Zuhdije Adilovića, posjetio je internat za učenike i studente koji je u zeničkom naselju Novo Radakovo izgradila Fondacija ''Turk-Bošnjak''.

Tom prilikom, muftija se susreo sa predsjednikom Fondacije mr. Bilalom Can Balcijem i njegovim saradnicima, te studentima, učesnicima petih susreta studenata islamskih fakulteta, koji su u organizaciji Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici upriličeni od 15. do 17. maja u Zenici.

Nakon što se prisutnim obratio dekan prof. dr. Zuhdija Adilović, muftija zenički, kao predsjednik Upravnog odbora IPF u Zenici, zahvalio se predsjedniku Fondacije mr. Bilalu Can Balciju na pomoći u organizaciji susreta studenata, ističući da su ovi susreti prilika za druženje, učenje, takmičenje i razmjenu ideja i iskustava među studentima.

  • 11