A+ A A-

Aktivnosti 505. Ajvatovice

U četvrtak, 14. maja 2015. godine, polaznici mekteba Ovčari, Idbar, Orahovica i Čelebići, sa područja MIZ Konjic su u pratnji svojih muallima posjetili Prusac i plato Ajvatovice. Djeca su imala priliku da uživaju u prelijepom i uređenom ambijentu platoa Ajvatovice, gdje su im njihovi muallimi održali i čas o historijatu Prusca i Ajvatovice.

U subotu 16. maja 2015. godine, u sklopu ovogodišnjih "505. Dana Ajvatovice", otvoren je 17. po redu međunarodni karate turnir "Bugojno Open".

Ove godine učešće u ovom takmičenju je uzelo preko 40 klubova iz svih dijelova BiH.

Turnir je svečano otvorio muftija travnički i predsjednik OO "Dani Ajvatovice" dr. Ahmed-ef. Adilović, koji je iskazao svoju sretnost i zadovoljstvo što imamo jedan ovakav turnir u sklopu "Dana Ajvatovice", naglasivši da je sport način i put upoznavanja i zbližavanja mladih ljudi.

Ovogodišnji turnir je također i izbornog karaktera tako da će najbolji učesnici imati priliku da nastupe i za karate reprezentaciju BiH.

U subotu, 16.05.2015. godine, članovi Karate kluba "Bunkai" iz Busovače, nakon uspješnog učešća na 17. međunarodnom karate turniru Bogojno open Dani Ajvatovice 2015 i osvojenih mnogobrojnih medalja, posjetili su Ajvaz-dedinu stijenu, gdje su klanjali ikindiju namaz.

U nedjelju 17. maja 2015, godine u sklopu "505. Dana Ajvatovice" u Pruscu je održana tribina pod nazivom "Ajvatovica kao religijska praksa Bošnjaka",

Tribina je održana u režiji Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, a gosti predavaći su bili mr. Dženita Rujanac- Sarač koja je govorila na temu "Ajvatovica kroz historiju", te dr. hfz. Elvir Duranović, koji je izlagao na temu "Da li je Ajvatovica sveto mjesto?". Ispred organizatora prisutnima su se obratili Vehid-ef. Arnaut, pomoćnik za vjerska pitanja muftije travničkog i gl. imam MIZ Bugojnii, kao i Esad-ef. Slipac, gl. imam MIZ D. Vakuf.

  • 0101