A+ A A-

U džematu IKC Grac promovisana 23 nova učača Kur`ana

Dana 25. 04. 2015 g. u Islamskom kulturnom centru u Grazu, uz prisustvo velikog broja džematlija, po četvrti put u nizu  posljednjih nekoliko godina, promovisana je grupa od 23 novih učača Kur‘ana. Ovo je manifestacija koja je iz godine u godinu prerasla u tradiciju, tako da se smatra jednom od najvažnijih u našem džematu. Odmah na početku programa ašare je proučio Senedin Jusić a on je prošlogodišnji svršenik sufare koji pohađa halke Kur`ana u džematu. Nakon toga imam IKC –Grac, a ujedno i vođa kursa sufare je izrazio dobrodošlicu brojnim prisutnim a posebno glavnom gostu manifestacije hfz. Mag. Mevludin ef. Dizdareviću imamu Ensar džamije u Zenici i predavaču na IPF u Zenici. Tu su svakako bili i imami IKC Grac Ibrahim ef. Čikarić, Jakub ef. Dervić.

Nakon što je izrazio dobrodošlicu svim prisutnim, svom uvodnom obraćanju Ibrahim ef. Šišić je između ostalog rekao i sljedeće: Odmah na početku želim da izrazim toplu dobrodošlicu, uvaženom hfz. Mr.Mevludin ef. Dizdareviću, koji  je rodom iz Vrselja kod Zenice, a Vrselje je moj prvi dzemat i mjesto koje me je kao imama naučilo IMANU. Vrselje ima čestite, i vrijedne džematlije, koji žive pošteno i od rada svojih ruku. Vrselje ima i svoje vakife koji su sagradili džamiju koja je simbol zajedništva kao i ponos  svih muslimana.

Draga braćo i sestre, kolege imami, dragi gosti i prijatelji. Mi smo se veceras okupili ovdje na vakufskom zemljištu i mjestu prve džamije u Gracu,kako bismo promovisali grupu od 23 džematlije koji su u periodu od 22.11.2014 do 1.3.2015 g. pohađali i uspješno savladali kurs sufare i počeli učiti u Kuranu.

Uzvišeni Allah dž.š. kaže: Ovaj Kur´an vodi jedinom ispravnom putu i vjernicima koji čine dobra djela donosi radosnu vijest da ih čeka nagrada velika.» (El-Isra´. 9)

Ovo je četvrta grupa u nizu naših vrijednih džematlija i džematlijki koji su uspjeli da po savremenim metodama učenja uz pomoć prezentacija nauče učiti Allahovu Knjigu Kuran. U 2011/12 – imali smo  5 učača Kurana, 2012/13  17 učača, 2013/14   31 učač i sada 2014/15 naš džemat je bogatiji za još 23 novih učača Kurana.

Kada sve to zbrojimo možemo ustanoviti da je za 4 godine naš džemat bogatiji za 76  učača Kurana, koji će u budućnosti posjećivati sabahske halke Kurana koje se već pola godine redovno održavaju u našem džematu.

Ova manifestacija za razliku od prethodne tri biće posebna upravo iz razloga sto ćemo po prvi puta imati priliku da čujemo i njihovo učenje Kurana. Nakon što su novi učači Kurana lijepo proučili planirane odlomke iz sure Jasin uslijedila je dodjela diploma. Diplome svršenicima kursa sufare su dodijelili predsjednik džemata IKC Grac Mahdi Mekić, i Ibrahim ef. Čikarić koji su u svome obraćanju iskazali ponos za ovakvu aktivnost te dali podršku svršenicima kursa sufare. Poslije se obratio I hfz. Dizdarević, koji je sve oduševio svojim korisnim nasihatima. Ono što je posebno oduševilo prisutne jeste činjenica da su polaznici kursa na kraju proučili jednu ilahiju koju su posvetili Ibrahim ef. Šišiću, u znak zahvalnosti na trudu i odvojenom vremenu. Ilahija je glasila: Nek te Allah nagradi Ibrahim ef. što nas harfu nauči što nam srca obasja…

Mi se nadamo da će se ovakva aktivnost u džematu IKC Grac I dalje nastaviti i da će naš džemat biti prepoznatljiv po tome u narednom periodu.

Molim Allaha dž.š. da nam omili Kuran u našim srcima, da ga sprovodimo u praksi, i da nagradi sve one koji su završili sufaru i počeli učiti u Kuranu…

 Na kraju uputimo dovu Allahu dž.š.. Gospodaru naš, povećaj nam ljubav i rasprostrani naša prsa prema Kur'anu. Učini nam ga vodiljom u životu na ovome svijetu, a zagovornikom na Sudnjem danu. Njegovim istinama nadahni našu djecu i bližnje, a našim umrlim daruj svoju milost i oprost. Amin. Program je obogatio i nastup mektebskog hora „Firdews“, koji je sa nekoliko lijepih ilahija, oduševio prisutne. Svršenici kursa su proučili kratke sure a dovu na kraju je proučio hafiz Mevludin ef. Dizdarević.

Imena novih učača Kurana: Čataković Nihad, Gušić Alen, Imeroski Riza, Karić Elvir, Ribo Halil, Ramić Saudin, Nezirević Almir, Rahimić Jasmin, Veladžić Almir, Memić Himzo, Sehić Azijada, Klokić Ruvejda, Sivro Aida, Nadarević Sanela, Ćoragić Sedina, Ponjević Semira, Jusić Asmira, Ikić Suada, Arslanović Zekira, Dedić Džemila, Habibović Zlatka, Pleh Nadja i Meškić Behada.

Ibrahim ef. ŠIŠIĆ

  • 16648943063_3bee7865fa_o16648943063_3bee7865fa_o