A+ A A-

Maglaj: Dan džamija obilježen likovnom kolonijom i svečanom akademijom

Aktiv nastavnika Islamske vjeronauke, pod pokroviteljstvom Medžlisa IZ Maglaj, već nekoliko godina u povodu Dana džamija u BiH organizuje likovnu koloniju na kojoj su i ove godine učešće uzeli osnovci iz Maglaja i Novog Šehera.
Na značaj džamija za Bošnjake-Muslimane, Medžlis IZ-ce Maglaj i Aktiv vjeroučitelja želi skrenuti i organizacijom likovne kolonije. Tema je ove godine bila Sukija-džamija u Gornjoj mahali, za koju se smatra da je najstarija u Maglaju. Ova džamija je jednostavna građevina, manjih dimenzija, s drvenom munarom i malim dvorištem pred džamijom. 
Vrijeme je učesnicima kolonije bilo naklonjeno, a iza sebe su ostaviti prava mala umjetnička remek-djela. U radu kolonije su učestvovale: Dalila Mehinagić, Dženita Mujaković, Šejla Kadušić, Azra Begić, Ajla Bradarić i Ajka Meškić.

U povodu Dana džamija u BiH održana je i svečana akademija pod nazivom ''SUB CASTRO EST SUKIJJA NOSTRO MAGLAJ'', u prostorijama JU ''Narodna biblioteka''  Maglaj, na kojoj su dodijeljene zahvalnice učesnicima likovne kolonije, te  upriličena i dodjela nagrada, diploma i priznanja, za najbolje učenike VIII i IX razred osnovnih škola i I razreda srednjih škola pobjednike devetog općinskog takmičenja iz nastavnog predmeta Islamska vjeronauka, kao i najboljim polaznicima mekteba na nivou Medžlisa Maglaj.

  • 0101