A+ A A-

U Goraždu održan seminar o certificiranju halal kvalitete

U ponedjeljak, 11. maja 2015. godine, u zgradi Islamskog kulturno-obrazovnog centra u Goraždu održan je edukativni seminar o certificiranju halal kvalitete. Organizatori seminara bili su Agencija za certificiranje halal kvalitete Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, zajedno sa Privrednom komorom Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Muftijstvom goraždanskim.
Seminar je imao za cilj da promoviše halal certifikat, halal standard i procedure certificiranja na prostoru Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, čija je privreda postala prepoznatljiv brend u poslovnim krugovima kako u Bosni i Hercegovni tako i šire. Bila je ovo prilika da se potakne interesovanje poslovnih ljudi, obrtnika i poslodavaca, te vjerskih službenika iz ove oblasti, kako bi se konzumentima sa ovih prostora ponudili proizvodi i usluge sa predznakom halala, ali i omogućio plasman proizvoda i roba na druga zahtjevna tržišta, a samim tim održao i unaprijedio pozitivan privredni rast Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, te time i šire regije ovog dijela Bosne i Hercegovine.
U uvodnom dijelu seminara prisutnima su se obratili muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić, predsjedavajuća Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde g-đa Aida Obuća, Načelnik općine Goražde dr. sci. Muhamed Ramović, zamjenik predsjednika Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine g-din Mirsad Jašarspahić i predsjednik Privredne komore Bosansko-podrinjskog kantona g-din Dževad Terović.
Prisutni su na seminaru imali priliku slušati prezentacije o šerijatskim zahtjevima za halal prozivodima i uslugama, o halal standardu i proceduri certificiranja, te razgovarati o pitanjima iz ove oblasti. Predavači su bili direktor Agencije za certificiarne halal kvalitete g-din Amir Sakić, te g-din Valdet Peštalić iz odjela za edukaciju.
Agencija za certificiranje halal kvalitete je institucija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini nadležna za halal certificiranje proizvoda i usluga, te edukaciju, savjetovanje i promociju halala. Osnovana je 2006.godine s ciljem da se u Bosni i Hercegovini uspostavi sistem koji bi omogućio proizvođačima da certificiraju svoje proizvodne procese i proizvode i plasiraju ih na tržište sa oznakom „halal“. U ostvarenju ove namjere agažirani su stručnjaci različitih znanstvenih usmjerenja sa Fakulteta islamskih nauka, Poljoprivrednog, Veterinarskog, Medicinskog i Tehnološkog fakulteta, kako bi u izradi projekta, pored potpune poštovanja islamskih načela o halalu i haramu, bila primijenjena i savremena naučna dostignuća i zadovoljeni međunarodni zahtjevi iz oblasti standardizacije. Produkt njihovog rada je izrada temeljnih akata Agencije koji čine pravnu osnovu za izvođenje procesa certificiranja i kontrole primjene zahtjeva za halal kvalitetu u periodu važenja certifikata. U izradi se vodilo računa da ovi akti budu usklađeni sa drugim svjetski priznatim standardima kao što su ISO, HACCAP i CODEX ALIMENTARIUS-om. Nakon kompletiranja temeljni akti Agencije su objedinjeni u Knjigu halal standarda.
Agencija sarađuje sa vladinim, nevladinim, naučnim, obrazovnim i poslovnim institucijama u Bosni i Hercegovini, regionu i svijetu. Učestvuje u radu međunarodnih foruma, konferencija, savjetovanja i ogruglih stolova, te prisustvuje na sajmovima halal proizvoda.
Misija Agencije je uspostavljanje i održavanje pouzdanog sistema halal certificiranja i osiguranja halal statusa proizvoda i usluga. Informacije o svom radu Agencija, pored ostalog, svim zaniteresiranim pruža i na internet stranici www.halal.ba
Iz niza zanimljivih sadržaja i usluga koje Agencija nudi svojim korisnicima za kraj ovog teksta izdvajamo HALAL BARCODE SCANNER – aplikaciju za mobilne uređaje koja pruža informaciju o halal certificiranim proizvodima i kompanijama sa područja djelovanja Agencije za certificiranje halal kvalitete.
Dženan Imamović

  • 0101