A+ A A-

Predstavnik Islamske banke za razvoj u posjeti Vakufskoj direkciji

Jučer je Vakufsku direkciju posjetio predstavnik Islamske banke za razvoj iz Džide gospodin Vardon Peku. Tom prilikom sastao se sa direktorom Vakufske direkcije, dr. Senaidom Zajimovićem.

12-05-2015-06-vd-pos-idb-1

Tema sastanka bila je pokretanje projekta „Reaktivacija vakufske imovine na području Balkana“. Naime, Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH je još prije dvije godine inicirala realizaciju projekta koji bi bio implementiran na cijelom Balkanu, a koji se odnosi na reaktivaciju vakufske imovine. Projekat će biti podržan od Islamske banke za razvoj i Generalnog sekretarijata za vakufe Države Kuvajt.

Cilj projekta jeste prikupljanje i digitaliziranje dokumentacije o vakufima, pomoć i podrška u procesu restitucije, povrat vakufa, izrada raznih studija izvodljivosti, te stavljanje u funkciju određene vakufske imovine.

U toku Manifestacije Dani vakufa 2015. godine, odnosno u toku održavanja Međunarodnog foruma o vakufsko pravnim pitanjima, bit će održan i prvi sastanak sa predstavnicima IDB, Generalnog sekretarijata za vakufe Kuvajt i predstavnika svih balkanskih zemalja, a na kojem će se dogovarati prvi koraci na implementaciji ovog projekta. 

(www.vakuf.ba