A+ A A-

„Dan džamija i džemata“ u Kotor Varošu

U srijedu 6. maja 2015. godine u sklopu obilježavanja „Dana džamija i džemata“ medžlis islamske zajednice Kotor Varoš je posjetio direktor uprave za vjerske poslove mr. Nusret ef. Abdibegović. U sklopu službene posjete direktor Abdibegović je obišao Sultan Mehmed Fatihovu – Carevu ili u narodu poznatiju  Čaršijsku džamiju čija izgradnja je pri kraju i čije svečano otvorenje je planirano za 7. juni ove godine. Nakon što se direktor Abdibegović upoznao sa tokom gradnje i razgovarao sa glavnim imamom Samir ef. Delićem i predsjednikom medžlisa h. Nedžadom Aganbegovićem o protokolu otvorenja džamije posjetio je džemat Hanifiće-Čirkino Brdo i obišao  objekat medžlisa IZ Kotor Varoš u kojem se trenutno izvodi instruktivna nastava za bošnjačku djecu koja zbog diskriminacije i odbijanja da im se omogući izučavanje nacionalne „1. Mart“ u Jelahu. Muftija Abdibegović je izrazio svoje zadovoljstvo viđenim u ovom objektu i zajedno sa Nijaz ef. Duzanom imamom džemata Hanifići obišao i mektebski sportsko rekreativni centar „Vrbik“ koji se nalazi u sklopu ovog džemata i kojeg su izgradile džematlije uz pomoć Ministarstva za izbjegla i raseljena lica u Vladi FBiH. 

Vrijeme od ikindije do akšam namaza Direktor uprave je proveo u razgovoru sa imamima medžlisa IZ Kotor Varoš i detaljno se upoznao  sa aktuelnim dešavanjima na području medžlisa, aktivnostima koje se provode, kao i o problemima sa kojima se imami suočavaju u svome radu.

Nakon klanjanja akšam namaza Nusret ef. Abdibegović je bio vaiz na redovnoj mjesečnoj tribini medžlisa IZ Kotor Varoš, koja se već tradicionalno održava u džematu Vrbanjci. U svom obraćanju istakao je svoje zadovoljstvo onim što je vidio u Kotor Varošu i da mu pričinjava zadovoljstvo to što večeras ima priliku biti predavač na tribini u Vrbanjcima. Poseban osvrt muftija Abdibegović je imao na značaj duhovne obnove i izgradnje džemata kao vrlo bitne ćelije svakog društva. Na kraju gotovo cjelodnevnog druženja mr. Abdibegović se zahvalio domaćinima na gostoprimstvu, a domaćini su izrazili svoje neizmjerni zadovoljstvo što su imali priliku ugostiti dragog musafira.

U sklopu tribine i obilježavanja „Dana džamija i džemata“ prigodne ilahije je izveo hor „Šems“ iz Vrbanjaca i Emir ef. Bilić, koji je zajedno sa svojim džematlijama bio izvrstan domaćin.

Nijaz Duzan

  • 11