A+ A A-

Doboj: Održano četvrto tradicionalno takmičenje u hifzu Kur“ana povodom Dana džamija

U četvrtak, 07.05.2015. godine u džamiji džemata Velika Brijesnica održano je već 4. tradicionalno takmičenje u hifzu Kur'ana, tačnije u učenju napamet sura od En-Nas do Ved-Duha, sure „Ja sin“ i kur`anskih ašereta, za polaznike mektebske nastave sa područja Medžlisa IZ Doboj.

11-05-2015-07-tak-uc-kur-dob-1

Takmičenje je organizovano na nivou Medžlisa Doboj, u organizaciji Škole Kur'ana pri Medžlisu, a u suradnji sa U.G. SEHARA - Doboj Istok, uredom NEDWE, vrijednim džematlijama i imamima.

Učešće na ovom takmičenju je uzelo 12. takmičara iz džemata: Velika Brijesnica, Lukavica Rijeka, Ahinbašići, Klokotnica, Plane i Trnjak-Donja mahala Doboj.

Preslušavanje kandidata - takmičara započelo je poslije klanjanja akšam - namaza, a komisija za ocjenjivanje  bila je u sastavu;

1. mr. Bajro ef. Džafić - glavni imam

2. hfz. Zaim Šiljić - imam u džematu Velika Brijesnica

3. Adil ef. Rudanović - imam džemata Trnjak - Doboj

Program je otvorio učenjem ašereta, osmogodišnji Muradif (Ferida) Hodžić koji je svojim mekamom zadivio prisutne,a osvojio je drugo mjesto na nedavnom takmičenju mujezina polaznika mekteba na nivou Rijaseta IZ.

Prema ocjeni komisije svi takmičari su pokazali zadovoljavajući nivo znanja i umijeća u učenju ovih sura, zbog čega je i sam glavni imam Bajro ef. Džafić pohvalio učenje svih,  te kazao da su svi takmičari pobjednici, ali ipak bilo je onih koji su svojim učenjem zadivili kako komisiju tako i sve prisutne džematlije, imame i roditelje koji su sa velikom pažnjom pratili ovo natjecanje, pa je stoga uslijedilo proglašenje i dodjela diploma i novčanih nagrada  za  najbolje  učače na ovom takmičenju.

U učenju  posebno su se istaknuli kandidati;

I. Nisveta Spahić, Plane;

II. Ahmed Hodžić, Velika Brijesnica; i

III. Hajrulahović Haris, Trnjak-Donja mahala Doboj.

  1. toga dodijeljene su zahvalnice za učešće  i novčane nagrade za sve učesnike ovog takmičenja .

Pred sam kraj, prije klanjanja jacije namaza, prisutnima se kratkim predavanjem obratio glavni imam MIZ Doboj mr.Bajro ef. Džafić govoreći o Danu džamija i aktuelnim zadnjim dešavanjima u Doboju.

Allahu Uzvišenom učimo dovu: da svim učesnicima i njihovim roditeljima, njihovim imamima i muallimima, prisutnim koji su pratili ovo takmičenje i svima onim koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji ovog takmičenja, podari svoju milost, oprost i nagradu i na ovom i na budućem svijetu. Amin.

Adil Rudanović