A+ A A-

Održane hatme u džematu Hamm

Dana 25.4.2015 god. u džematu Hamm održani su završni ispiti mektebske nastave, odnosno hatme, za ovaj džemat vrlo značajan dogadjaj.

U prepunoj džamiji predstavilo se šest kandidata prve generacije koju izvodi Nedžad ef. Nuhić a to su: Džafić Dženan, Džafić Sedin, Burnić Medina, Burnić Melisa, Mašić Dženis i Duraković Belmin.

Prema ustaljenoj praksi, kandidati su se predstavili učenjem kratkih odlomaka iz Kur'ana, nakon čega su uslijedila pitanja iz domena akaida, ahlaka i fikha.

U međuvremenu je džematski hor učio ilahije i milozvučnim glasovima oduševljavao prisutne džematlije kojih je bilo iz raznih dijelova Njemačke kao i iz susjednih zemalja.

Pored imama Mustafe ef. Klance, Omera ef. Sarajlića, Salke ef. Toze i Ibrahim ef. Bašića, hatmama je nazočio kao poseban gost i vaiz hafiz dr. Elvir ef. Duranović, imam iz Bugojna. Ostavio je jak dojam na sve džematlije. Čestitao je imamu, roditeljima i džematu istaknuvši da je ovo u dijaspori veliki uspjeh, veći sevap jer je potrebno mnogo više truda i ustrajnosti na putu odgoja i obrazovanja naše omladine.

Uslijedila je dodjela šehadetnama i prigodnih poklona za djecu. Zajedno su to uradili ef. Nuhić i ef. Bašić kao i predsjednik džematskog odbora Admir Memić.

Na kraju je imam Nedžad Nuhić uputio završne riječi zahvale Allahu dž.š., apelirao na roditelje da budu savjesni i ustrajni dovodeći svoju djecu u mekteb te naglasio da i ove hatme trebaju da budu podstrek svima na tom putu.

Poslije ašereta i dove upriličen je zajednički ručak od strane roditelja kao mali znak zahvalnosti svima koji su došli da s njima podijele radost najsrećnijeg momenta u njihovom životu.

Nedžad Nuhić

  • 0101