A+ A A-

Večer Kur`ana u Blagaju

U okviru Manifestacije Dani mevluda i zikra a u povodu Dana džamija sinoć je u sultan Sulejmanovoj džamiji u Blagaju upriličeno večer Kur'ana.

08-05-2015-09-vec-kur-blag-1

Odabrane odlomke Kur'ana učili su profesori, učenici Karađozbegove medrese i imami Medžlisa IZ Mostar: Muhamed ef. Purušević, hafiz Emin ef. Tucović, hafiz Mahir Ramić, Ernel ef. Demirović, Jusuf ef. Kafadar.

U svojstvu gosta predavača u Blagaju je boravio i hafiz Salih ef. Halilović, drugi imam Gazi Husrev-begove džamije. Obraćajući se vjernicima, snagom proživljenog iskustva hafiz Halilović je posebno podcrtao načine djelovanja Božije riječi na ljudska srca. Podsjetio je da je Kur'an lijek za duše, svjetlost za razum, te da njeno učenje i razumijevanje izbavlja ljude iz zabluda i tmina i upućuje na pravi put. „Družeći se sa Kur'anom, mi braćo i sestre, postižemo i dunjalučku i ahiretsku sreću“, kazao je hafiz Halilović.   

Citirajući brojne ajete i hadise o važnosti i značaju učenja i proučavanja Kur'ana hafiz Halilović je pozvao okupljene vjernike da iskoriste od Boga darovano slobodno vrijeme u svom životu da se druže sa kur'anskom riječju,  da zavole druženje s Kur'anom za što je posebna prilika predstojeći mubarek mjesec ramazan.