A+ A A-

Postavljen kamen temeljac za džamiju u zeničkom naselju Brist

U okviru obilježavanja 7. Maja ''Dana džamija'' u Bosni i Hercegovini, u četvrtak 07. maja 2015. godine u zeničkom naselju Brist postavljen je kamen temeljac za izgradnju džamije koju finansiraju braća Jesenko i Salko Džananović, zenički privrednici i vakifi ove džamije.

Kamen temeljac postavili su muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović, vakifi Salko i Jesenko Džananović i Ajdin Džananović.

Svečanosti postavljanja kamena temeljca prisustvovao je veliki broj džematlija, prvenstveno mještana ovog zeničkog naselja te predstavnici vjerskog, kulturnog i privrednog života Zenice, a prisutnim vjernicima obratili su se glavni imam MIZ Zenica mr. Jakub ef. Salkica, predsjednik IO MIZ Zenica gosp. Muhamed Begagić, vakif Salko Džananović i muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica mr. Jakub ef. Salkica u svom obraćanju istakao je kako su o gradnji džamije na Bristu sanjali su mnogi mještani ovog naselja, ali jedan san je bio poseban, san braće Džananović, i on se polahko ostvaruje, kao i san mnogih da džematlije ovog dijela grada imaju svoju džamiju.

Muhamed Begagić, predsjednik izvršnog odbora Medžlisa IZ Zenica iznio je statističke podatke o broju porušenih i obnovljenih džamija na području Zenice i Bosne i Hercegovine, a Salko Džananović, jedan od vakifa ove džamije, rekao je kako je ovo ispunjenje sna za njega i njegovog brata te porodicu Džananović.

“Moj brat i ja smo danas najsretniji ljudi što je dragi Allah uslišio naše molbe i omogućio da uradimo ovo što ćemo uraditi. Bit ću još sretniji kada se ova džamija otvori, mislim da će to biti vrlo brzo, ali sam zaista sretan što se ovo danas ostvaruje”, rekao je Džananović.

Muftija zenički Ejub ef. Dautović u svojoj besjedi, između ostaloga, istakao je kako su mu braća Džananović još prije 15 godina izrazili želju da izgrade džamiju u naselju Brist. Čestitao je vakifima na ovom hair djelu, naglasivši da je sretan što među Bošnjacima imamo čestitih, darežjivih i spremnih da žrtvuju svoj imetak na Božijem putu. Muftija je istakao da tamo gdje se grade džamije, poštuju se Božiji propisi i ljudska prava, niče sloboda i uvažava različitost.

Džamija u naselju Brist bit će dimenzija 12x14 metara, gradit će se na vakufskoj parceli uz mezarje u naselju Brist, a početak izgradnje džamije bit će nakon dobijanja potrebnih dozvola.

  • 11