A+ A A-

Vrijedni Bošnjaci u danskom Randersu obnovili do temelja izgorjelu džamiju

U kasnim satima petka 12.10.2013. godine, izgorio je objekat džemata Sabur Randers. Uz Allahovu dž.š. pomoć, džematlije džemata Sabur uspjeli su, simbolično opet u petak, 24. aprila 2015. godine uz prigodan svečani program.

Džematlije iz džemata širom Danske (Vejle, Odense, Svendborg, Horsens, Kopenhagen, Esbjerg, Aalborg, Fredericija) su u velikom broju došli i svojim prisustvom uljepšali otvor džamije. Program je bio posebno obogaćen učačima Kur’ana Časnog, koji su svojim učenjem unijeli blagost i smiraj među prisutne. Programu su prisustvovali imami: Rešid ef. Malagić, Muharem ef. Čanić, Ahmed ef. Memić, te Adem ef. (efendija turskog džemata). Svečani program je učenjem Kur’ana otvorio Faris Mujčinović. Ženski hor Sabur je program uljepšao ilahijama i kasidama, a djeca koja pohađaju mekteb svojim tačkama koje su spremali sa imamom.

Imam džemata Sabur se posebno zahvalio džematskom odboru, koji je vrijedno radio na izgradnji objekta. Zahvalio se također svim ljudima koji su na bilo koji način učestvovali u izgradnji objekta, te uputio dovu Allahu dž.š. da ih nagradi za njihovu volju i požrtvovanost.

Nakon toga, upriličen je mevludski program, uz ilahije, recitacije i učenje Kur’ana.

Naše vrijedne hanume su se, kao i svaki put, potrudile da poslije programa prisutni budu počašćeni našim tradicionalnim bosanskim jelima.                           

K.P.

  • 0101