A+ A A-

Obilježen početak radova na Islamskom kulturnom centru u Ljubljani

U srijedu, 6. maja 2015. godine, muftija prof. dr. Nedžad Grabus, ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković i katarski ambasador Ali Khalfan Al-Mansouri ozvaničili su početak radova na drugoj fazi izgradnje Islamskog kulturnog centra u Ljubljani. Naime, salivena je temeljna ploča Islamskog kulturnog centra.

Muftija Grabus tim povodom kazao je da Islamski kulturni centar potvrđuje da su muslimani sastavni dio slovenskoga društva. Pri tom je dodao da su muslimani morali kroz Ljubljanu hodati pognute glave više od 40 godina zato što su svi polemizirali o tome da li je uopće potrebno graditi takav centar.

Gradonačelnik Janković podsjetio je na početke ovog projekta kada se govorilo o mogućnosti raspisivanja referenduma o izgradnji džamije. „Kada je gradsko vijeće u prošlom mandatu usvajalo zadnji dokument vezano za džamiju, niko nije bio protiv“, kazao je. Po njemu je to dokaz da poštuju različitost. „Živimo zajedno, poštujemo jedan drugog, sudjelujmo i tu pozitivnu energiju prenesimo posvuda po Sloveniji, pa i Evropi“, dodao je gradonačelnik Janković.

Da je Ljubljani potreban objekat kao što je Islamski kulturni centar kazao je i katarski ambasador Ali Khalfan Al-Mansouri. Izrazio je zadovoljstvo s početkom radova i raduje ga da će centar imati pored džamije i biblioteku i obrazovni centar.

Do sada je u projekat Islamskog kulturnog centra uloženo 8,2 miliona eura. Prva faza izgradnje trajat će do aprila 2016. godine, a predviđeno je da se okončaju svi grubi radovi na kompletnom objektu. Okončanje cijelog projekta predviđeno je za naredne tri godine.

(www.islamska-zajednica.si)

  • 0101