A+ A A-

Jajce: Počeo IX festival „Plivske omahe“

U ponedjeljak 04.05.2015. godine u 17:00 sati svečano je otvoren IX festival duhovne poezije i muzike „Plivske omahe“ – bosanskohercegovačko višeglasje.

Na početku u svojstvu domaćina prisutnima se obratio direktor „Doma kulture“ Jajce g-din Mevzudin Duranović. Nakon toga prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa IZ-e Jajce Zehrudin ef. Hadžić, prof. koji je kazao: „Broj 9 dovoljno govori da je ovaj festival duhovne poezije i muzike postao tradicija. Ovaj festival u svom nazivu ima nekoliko pojmova: Pliva, omaha, Bosna i Hercegovina, više glasova. Voda Plivske omahe simbolizira život i suživot na ovom prostoru, koji se zove Bosna i Hercegovina, a Pliva od svog izvora do pada u Vrbas svojim tokom govori više glasova. Sudbina ovog prostora jeste da živimo zajedno. Cilj ovog festivala jeste da manifestujemo taj suživot“, završio je svoje obraćanje direktor Duranović.

Prisutnima se obratio i gvardijan Franjevačkog samostana sv. Luka u Jajcu fra Zoran Mandić, te predsjedavajući OV Jajce g-din Mirko Ljubez, dok se na kraju, prisutnima se obratio načelnik općine Jajce g-din Edin Hozan koji je IX „Plivske omahe“ proglasio otvorenim.

Amel Aganović

  • 0101