A+ A A-

Predstavnice Kulturno-edukativnog centra Sehara iz Mostara u posjeti Kataru

Delegacija iz Bosne i Hercegovine u sastavu: Sabaheta Bijedić, direktorica Pedagoškog zavoda Mostar; doc.dr. Elvira Dilberović, ministrica Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke; doc.dr. Armina Hubana, Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru;  Edna Isić- Balić, koordinatorica Kulturno-edukativnog centra Sehara u Mostaru; Ilda Puce, PR KEC Sehara; Rešada Šehić, asistentica za vjerska pitanja KEC Sehara, je zvanično  posjetila Qatar.

Posjetu delegacije, koja je trajala od 25. aprila do 1. maja 2015. godine, organizirao je i finansirao Sportsko- edukativni centar Al Khor, na čijem čelu predsjedava gospodin Ghanim Abdullah Al Mohannadi.

Na internacionalnom katarskom aerodromu Hamad, bosanskohercegovačku delegaciju dočekao je ambasador Bosne i Hercegovine, gospodin Tarik Sadović.

Za vrijeme radnog boravka, delegacija je posjetila  Univerzitet Qatar u Dohi, jedini državni univerzitet, Islamski kulturni centar u Dohi, Fondaciju Qatar (Education above all), Aspire zone – akademiju za sportsku edukaciju, Muzej islamskih umjetnosti u Dohi, Al Jazeera trening centar u Dohi, te nevladino žensko udruženje Qudrat iz Al Khora.

Tokom navedenih posjeta, delegacija je prezentirala institucije ispred kojih dolaze, projekte naučnog i vjerskog karaktera, te potencijalne partnere upoznala sa aktualnom socio-ekonomskom situacijom u Bosni i Hercegovini. Posebice su predstavljene prirodne ljepote Bosne i Hercegovine, kao i atraktivna turistička odredišta.

Predsjednica Univerziteta u Qataru  Sheikha Abdulla Al-Misnad, u razgovoru sa delegacijom, iskazala je otvorenu želju za saradnjom, naročito u pogledu razmjene studenata i nastavnika na visokoškolskim ustanovama.

Majkl Petrowich,  Qatar Foundation, pokazao je spremnost da u okviru programa  Education about all, pomogne nabavci školske opreme za osnovnoškolce koji dolaze iz socijalno ugroženih porodica.

Ovom posjetom, otvorene su mogućnosti daljnje naučne, kulturne i ekonomske saradnje između dviju prijateljskih zemalja.

Učesnice Delegacije posebno se zahvaljuju sponzorima putovanja na toplom prijemu i spremnosti da pomognu reformske procese u Bosni i Hercegovini.

KEC Sehara

  • 0101