A+ A A-

U Odensi održana Skupština IZ Bošnjaka Danske

U subotu, 2. maja 2015. godine, u prostorijama Džemata Saff Odense, održana je redovna godišnja i vanredna izborna Skupština Islamske Zajednice Bošnjaka u Danskoj. Skupštini su prisustvovali džemati: Odense, Randers, Kopenhagen, Nestved, Olborg, Vejle, Brande, Tonder, Horsens i Ezbjerg.

Skupštinski rad počeo je nakon učenja ašereta efendije Kadrije Pitarevića iz džemata Randers.

Dnevni red je sačinjavalo 17. tačaka i radu se pristupilo krajnje ozbiljno i odgovorno.

Oko podne napravljena je pauza za nama i ručak koji su obezbijedile sestre iz džemata Odense.

Jedna od važnijih tačaka bila je izbor novoga predsjednika Islamske zajednice Bošnjaka Danske.

Bivši predsjednik IZBD Adnan Demirovic je radi dosta privatnih i poslovnih obaveza na zadnjem sastanku Glavnoga odbora podnio ostavku tako da se na ovoj Skupštini trebao birati novi predsjednik.

Nakon procedure predlaganja kandidata od delegata Skupštine za novoga predsjednika izabran je Enver Đono iz džemata Odense.

Enver Đono po zanimanju je građevinski  inženjer i rodom je iz Stoca. Od prvih dana osnivanja Islamske zajednice Bošnjaka Danske aktivan je i koristan član iste. Obavljao je razne funkcije unutar struktura IZBD, jedna od njih je i predsjednik džemata Odense. Enver Đono dugogodišnji je predstavnik naše zajednice u asocijaciji muslimana Danske, "Dansk Muslimsk Union" (DMU).

Jedna od važnijih tačaka Skupštine bio je i izvještaj predstavnika džemata Kopenhagen o pripremama za održavanje tradicionalne manifestacije naše zajednice o obilježavanju genocida u Srebrenici. Islamska zajednica Bošnjaka Danske poznata je po tome da svakoga juna organizira veliku manifestaciju i obilježi genocid u Srebrenici. Ovom skupu po pravilu prisustvuju renomirani gosti iz domovine. Obilježavanje dvadesetogodišnjice genocida u Srebrenici ove godine pripalo je džematu Kopenhagen. Ovaj izvještaj podnijeli su Almedin Avdic, Nijaz Usto i glavni imam Nermin ef. Babic. Oni su izvjestili delegate da je dosta posla urađeno i da pripreme uveliko traju. Manifestacija obilježavanja Genocida u Srebrenici odrzavaće se dva dana 6. i 7. juna u Kopenhagenu.

6. juni je predviđen da se danskim građanima prezentiraju razmjeri zločina koje su pripadnici vojske Republike Srpske učinili nad bošnjačkim žrtvama. Drugi dan je programom predviđen za Bošnjake čiji se dolazak očekuje iz cijele Danske. Predstavnici džemata Kopenhagen su nas obavijestili da su ovogodišnji gosti manifestacije:

- Amor Mašović, predsjednik komisije za traženje nestalih u BiH;

- Zumreta Šehomerović, predstavnica Udruženja "Majke Srebrenice";

- Velid Šabić i Abdus-samed Džozić - pripadnici Armije BiH;

- Mustafa Spahić, predstavnik Rijaseta; i

- Mersed Smailovic-direktor Memorijalnog Centra Potocari.

Nakon završetka ove tačke skupu se obratio imam iz džemata Odense Almedin ef. Kadrić i pozvao sve da u svojim džematima podrže akciju Rijaseta, Kampanja "Za hiljadu osmjeha".Efendija Kadric je skup obavjestio da je džemat Odense prikupio za tu svrhu 10.000 dk.

Domaćin održavanja Skupštine IZBD, džemat Odense, se veoma potrudio da organizacija Skupštine bude na visokom nivou za što zaslužuju pohvale u svakom smislu i molimo Allaha dz.s., da organizatore nagradi velikom nagradom, posebno želim da istaknem veliki angažman Hamida Begovica.

Skupština je završila učenjem ašereta koje je proučio glavni imam Nermin ef. Babić.

Faruk Jakić

  • skup1skup1