A+ A A-

Održano savjetovanje o značaju procedura i važnosti administracije za područje Muftiluka travničkog

U Travniku je 29. aprila 2015. godine održano Savjetovanje za rukovodioce organizacionih jedinica Islamske zajednice s područja Travničkog muftijstva kojem je prisustvovao i Muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović. Savjetovanje je održano u Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku.

Cilj ovog edukativnog savjetovanja, kako je naglasio  direktor Uprave za pravne i administrativne poslove Ismail ef. Smajlović, je prenio poruku Reisu-l-uleme, te ukazao na značaj podizanja standarda u administrativnom poslovanju organa i institucija Islamske zajednice koji će dobiti i adekvatnu normativnu proceduru. S obzirom da smo mi potomci ljudi koji su vodili računa o pisanom dokumentu, a što nam je u jednom periodu historije postalo strano, veoma je važno da u svome  administrativnom radu i poslovanju uvedemo standarde koji će biti od velikog značaja za buduće generacije, kako bi u toj našoj ostavštini mogli pronaći validne potvrde identiteta, rekao je direktor Smajlović. Također, direktor Smajlović je pozvao  sve odgovorne nosioce funkcija u strukturama Islamske zajednice da budu svjesni svoje uloge i da doprinesu u jačanju društvene strukture svoga vremena.

Predsjednicima medžlisa, glavnim imamima i sekretarima medžlisa predavanja o temi „Značaj ustavnosti i zakonosti u normativnoj kulturi“ održao je dr. Vedad Gurda, predavanje o temi „Ustavne izmjene i druga akta za rad organa i ustanova Islamske zajednice“ održao je sekretar Rijaseta, Mensur Karadža, dok je direktor Gazi Husrev-begove medrese Zijad ef. Ljevaković govorio o „Odnosu forme i suštine u funkcioniranju i radu organa i ustanova Islamske zajednice“.

Muftija travnički je u svojstvu domaćina čestitao direktoru Uprave za pravne i administrativne poslove na ideji organiziranja ovih savjetovanja, uz nadu da će ista pomoći u podizanju normativne kulture i biti od koristi u funkcioniranju organa i ustanova Islamske zajednice. Također, muftija se zahvalio predavačima, kao i učesnicima savjetovanja na prisustvu.

(www.muftiluk-tr.ba)

  • 0101