A+ A A-

Kakanj: Aktivnosti u džematu „Čaršijska džamija“

Tribine u susret mjesecu Ramazanu

Mada je tek početak svetog hidžretskog mjeseca redžeba u Džematu Čaršijske džamije u Kaknju pripreme za dolazak najodabranijeg mjeseca, mubarek ramazana, uveliko traju.

Te pripreme se odnose na sve segmente života; od vjerskog, preko administrativnog i  infrastrukturnog do duhovnih i moralnih priprema.

U tom smislu priprema se musalla za ovogodišnju teraviju koja se već šest godina klanja pod vedrim nebom u haremu ispred Čaršijske džamije. Vrijedne džematlije siju novu travicu, kose postojeću  te održavaju haremsko cvijeće.

Klanjanjem nafila u džamiji i kod kuće te dobrovoljnim ibadetima, a prije svega postom muslimani ovog džemata se imanski jačaju i duhovno pripremaju za druženje sa najdražim musafirom.

Međutim, ono što ovom prilikom želimo naglasiti i istaknuti jeste pokretanje tribine pod nazivom „U susret ramazanu.“

Tribina se održava od 04. aprila svake subote poslije akšam namaza. Do sada su održana četiri predavanja u kojima su vjernici ovog i susjednih džemata imali priliku poslušati četiri vrsna alima koji su govorili o različitim temama u islamu.

Prvo predavanje, 04. aprila  održao je hfz.mr. Mevludin ef. Dizdarević a tema je bila: „Islamofobija – uzroci i posljedice.“

Drugo predavanje, 11. aprila održao je prof. Aljo ef. Cikotić a tema je bila: „Uspješna porodica.“

Treće predavanje, 18. aprila održao je prof. Izet ef. Čamdžić a tema je bila: „Musliman ne prihvata beznađe.“

I četvrto predavanje, 25. aprila održao je prof. Muhamed ef. Velić a tema je bila: „Pronađi se u kur'anskim parovima.“

Tribina „U susret ramazanu“ ima za cilj da se kroz druženja i kazivanja o vjeri vjernici što bolje pripreme za dolazak mubarek ramazana.

Tribina ima i svoju scenografiju. Pod tim mislimo na sljedeće: 

- Predavanja se održavaju  u instituciji IZ-e, džamiji,

- Održava se između dva namaza, akšama i jacije,

- Katedra za kojom sjede predavači je zastrta logom Islamske zajednice, to jest bajrakom i

- Svi predavači su pored svih titula koje nose: hafizi, doktori, magistri i slično na kraju krajeva ili prije svega službenici  koji su imami u džamijama i koji najbolje razumiju “publiku“ kojoj se obraćaju, njihove potrebe i očekivanja.

Medijski pokrovitelj ove tribine je Nezavisna TV IC Kakanj, koji snimaju svako predavanje i koje će emitovati u svom ramazanskom programu.

Tribina će, kako joj ime kazuje, “U susret ramazanu“ trajati do ramazana, a svi vjernici su dobrodošli na predavanja koja će se, inšallah, održavati svake subote. O narednim temama i predavačima svi se mogu informisati na zvaničnoj internet stranici Džemat Čaršija Kakanj.

  • 0101

Testiranje polaznika mekteba u učenju Kur`ana

U Medžlisu Kakanj ovih dana vrše se testiranja polaznika mekteba iz učenja Kur'ana. U Džematu Čaršija to testiranje je obavljeno 25. i 26. 04. u subotu i nedjelju znači dva dana i to zbog velikog broja djece. Ukupan broj prijavljene djece koja uče Kur'an od petog do devetog razreda bilo je 157. Na slikama je samo jedna grupa, peti i šesti razred u mektebu Čaršijske džamije u Kaknju.Inače mekteb Čaršijske džamije u Kaknju pohađa preko 400 polaznika od prvog do devetog razreda, a nastavu izvode dva radnika, muallima Amra Hrusto i Elvedin ef. Ibrahimspahić.

  • 0101