A+ A A-

Stručno savjetovanje sa istaknutim hatibima IZ u BiH

Danas je u Sarajevu održano Stručno savjetovanje sa istaknutim hatibima IZ u BiH na temu „Hutba ibadet, emanet i odgovornost“. Današnjem savjetovanju prisustvovali su hatibi koji su odabrani na prijedlog muftijstava iz kojih dolaze i to: Said ef. Mujkić (Bihaćko muftijstvo), hfz. Harun ef. Efendić (Goraždansko muftijstvo), Šefik ef. Čavčić (mostarsko muftijstvo), Abdulgafar ef. Velić (Sarajevsko muftijstvo), Meho ef. Šljivo (Sarajevsko muftijstvo), Ahmed ef. Skopljak (Travničko muftijstvo), Šefko ef. Sulejmanović (Tuzlansko muftijstvo), Safet ef. Husejinović (Zeničko muftijstvo), Enver ef. Merdić (Vojno muftijstvo), te hfz. Sulejman ef. Bugari, vaiz iz Sarajeva, i hfz. Mensur ef. Malkić, glavni imam Begove džamije.

Na današnjem savjetovanju razgovaralo se o posvećenosti hatiba i njihovom odnosu prema hutbi, da li je hutba prvenstveno okrenuta prema ibadetu, koliko subjektivnosti hatibi unose u hutbu itd. Razgovarano je također i o načinu izbora teme hutbe, njene pripreme kao i načinu držanja hutbe.

„Hutba je ibadet koji je Bog propisao, hutba je emanet prema ljudima koji je slušaju i hutba je odgovornost prema zajednici i tu ne smije biti zloupotrebljavanja“, kazao je između ostalo na današnjem savjetovanju direktor Uprave za vjerske poslove mr. Nusret ef. Abdibegović.

Organizator današnjeg savjetovanja bio je Odjel za hatabet, vaz, iršad i misijsko djelovanje u Upravi za vjerske poslove Rijaseta.

Ovaj novoformirani odjel ima za cilj organiziranje i predstavljanje vjerskog učenja, pouku vjernika kao i preobražaj čovjekove ličnosti. Ustanova koja predstavlja središte fizičkog i duhovnog života vjernika je džamija. Ona predstavlja simbol jedinstva cjeline „džemata“ i spona je svetog i profanog. Mihrab, mimber i ćurs su časne lokacije džamije. Grade se za sveti govor i kazivanja. U tom prostoru djeluje imam, hatib i vaiz, koji znaju da se zbog njih ne dolazi u džamiju, nego zbog Boga i da su džamije Božije kuće.

  • 0101