A+ A A-

Rukovodilac Ureda za zekat na sastanku o socijalnoj sigurnosti u većinski muslimanskim zemljama

U Ankari je 21. i 22. aprila 2015. godine, u organizaciji Konrad Adenauer Fondacije iz Njemačke, održan sastanak na ekspertskom nivou o socijalnoj sigurnosti u većinski muslimanskim zemljama.

Sastanak je okupio predstavnike vladinih i nevladinih agencija iz različitih krajeva muslimanskog svijeta, uključujući predstavnike iz Turske, Malezije, Maroka, Libana, Tanzanije, Kosova, Bosne i Hercegovine i dr. Poseban doprinos i izlaganja na sastanku dali su predstavnici vladinih agencija koje se bave pitanjima socijalne sigurnosti u Njemačkoj, predstavivši njemački model socijalne sigurnosti.

Rukovodilac Ureda za zekat mr. Elnur Salihović je izlagao na temu „Uloga sistema zekata u Bosni i Hercegovini“ u kojoj je predstavio sistem organiziranog prikupljanja i raspodjele zekata u Bosni i Hercegovini i aktivnosti Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na pitanjima iz domena socijalne sigurnosti.

Iako se većina izlaganja učesnika odnosila na sisteme penzionih fondova i uloge države u osiguranju socijalne sigurnosti građana, pitanju zekata i njegove moguće uloge u sistemima socijalne sigurnosti u većinskim muslimanskim zemljama posvećena je posebna pažnja.

  • 0101