A+ A A-

Dodjela nagrada pobjednicima 2. takmičenja iz Sire

U organizaciji Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas je, 27. 04. 2015. godine, u velikoj Sali Gazi Husrev-begove biblioteke održana svečanost potpisivanja ugovora o stipendiji, te dodjele diploma za najuspješnije učenike na 2. nagradnom takmičenju za učenike srednjih škola pod nazivom: „SIRA – ŽIVOTOPIS MUHAMMEDA, A.S.“

27-04-2015-06-tak-sir-pob-1

Svečanost je počela učenjem odlomka iz Časnoga Kur'ana koje je proučio hafiz Hamza Lavić, nakon čega je doc. dr. Nezir Halilović, šef odjela za vjeronauku u Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, predstavio projekat.

Potom je uslijedilo dodjeljivanje diploma i priznanja za najbolje.

Deset (10) najboljih od ukupno prijavljenih 5208 učenika srednjih škola iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Sandžaka dobilo je stipendiju u iznosu od 1.000,00 KM koje je obezbijedio Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, dok je za 65 učenika kao i njihove profesore, putem Ureda za vjerska pitanja Ambasade Republike Turske u Sarajevu, obezbijeđeno sedmodnevno putovanje (ekskurzija) u Istanbul.

Na svečanosti su se obratili gospodin Hasan Atli, savjetnik za vjerska pitanja pri ambasadi Republike Turske u Sarajevu, a u ime Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Ibrahim-ef. Begović, šef odjela za visoko obrazovanje.

Na kraju svečanosti dovu za hajirli put, boravak u Istanbulu i povratak u Bosnu i Hercegovinu, proučio je prof. dr. hafiz Safvet Halilović, autor knjige „Sira – životopis posljednjeg Allahovog poslanika“ po kojoj je organizirano 2. nagradno takmičenje.