A+ A A-

Internacionalni susreti mladih u Bosanskom Petrovcu

Pod motom “Upoznajmo se da bi nam život bio ljepši” Forum “Most prijateljstva”, Čelarevo,  organizovao je druženje mladih iz država bivše Jugoslavije 18. i 19. Aprila u Bosanskom Petrovcu. Susretu se odazvalo oko 50 mladih iz Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

„Mladi iz regiona koji su došli u Bosanski Petrovac, došli su sa ciljem da upoznaju svoje vršnjaka, da vide muzeje Skendera Kulenovića i Jovana Bijelića. Meni je posebno drago što su ovi mladi ljudi iz Srbije i Makedonije prepoznali to kao vrhunsku kulturnu vrijednost, baš u trenutku kada mi  imamo otvorenu političku raspravu o ovim velikanima“- rekao je Zlatko Hujić, načelnik Općine Bosanski Petrovac.

Misija Foruma „Most prijateljstva“ je da kroz susrete učvrsti razumijevanje među mladima u regionu.

Prilikom posjete Bosanskom Petrovcu mladi iz regiona najviše su bili zainteresirani za muzejsku postavku u Spomen Biblioteci „Skender Kulenović“ posvećenu ovom velikanu pisane riječi. U Gradskoj biblioteci mogli su prelistavati knjige koje za lektiru čitaju njihovi vršnjaci u Bosanskom Petrovcu.

Jedno od mjesta posjete bila je i Gradska džamija u Bosanskom Petrovcu koja je za neke od gostiju bila i prvi vjerski objekt muslimana u koji su posjetili, s obzirom da u njihovim gradovima u kojima žive ne postoji ni jedna džamija. Tu ih je dočekao vjeroučitelj Alem Jaganjac koji je ispred Medžlisa IZ Bosanski Petrovac upoznao prisutne sa osnovama islamskog učenja i ulogom džamije u životu muslimana. Poslije predavanja prisutni su svojim pitanjima ovaj susret učinili dinamičnijim te su vidljivo zadovoljni i sa lijepim utiscima nastavili sa planiranim aktivnostima po protokolu susreta.

Internacionalnih susreta mladih  Foruma “Most prijateljstva” nastaviti će se slijedeće godine u nekom drugom gradu regiona.

Alem Jaganjac

  • 0101