A+ A A-

MIZ Sanski Most: Protekli vikend u znaku natjecanja u dobru

Medžlis IZ-e Sanski Most, u sklopu vannastavnih mektebskih aktivnosti, već tradicionalno organizira malonogometni turnir između mektebskih polaznikâ koji za cilj ima međusobno druženje i upoznavanje, kao i razvijanje pozitivnog takmičarskog duha u zdravoj vjerničkoj atmosferi.

Ove godine je na turniru učešće uzelo 23 ekipe, a turnir se održavao u Gradskoj sportskoj dvorani. Na samom početku izvučeni su parovi, a jedan od imama, članova Komisije za sport, upoznao je učesnike sa osnovnim pravilima i propozicijama turnira.

Nakon odigranog prvog kruga, u finale su ušle ekipe džemata: Trnova, Vrhpolje i Tomina, a titulu najboljih i prvu nagradu ove godine su odnijeli mekteblije džemataTrnovaDrugo mjesto pripalo je mektebu džemata Vrhpolje, a treće mekteblijama džemata Tomina.

Vrijedi istaknuti zajednički stav Komisije da je turnir protekao u znaku fer-pleja.

Sva tri mjesta su nagrađena pohvalama i zasluženim peharima koji će krasiti njihove mektebske učionice i biti lijep podsjetnik na još jedno lijepo međumektebsko druženje.

Smotra znanja mektebskih polaznika

Nakon sportskog dana, sutradan je u prostorijama Medžlisa IZ-e organizirano takmičenje mektebskih polaznika u poznavanju svoje vjere.

Takmičenje je, prema propozicijama Rijaseta IZ-e, održano u tri kategorije: teoretsko poznavanje vjere - ilmihal, učenje Kur'ana i sura napamet, u kategorijama stariji i mlađi uzrast.

Nakon što su komisije završile svoj dio posla, pristupilo se javnom proglašenju najboljih u svim kategorijama, kao i ekipni pobjednici po džematima.

Plasman takmičara bio je slijedeći:

KIRA'ET - STARIJI UZRAST:

1. Hasić Maida - džemat Čaplje, muallim Ibrahim ef. Hasić;

2. Delić Rijad - džemat Fajtovci, muallim Hasib ef. Delić;

3. Cikota Edina - džemat Husimovci, muallim Muvedet ef. Vuković.

KIRA'ET - MLAĐI UZRAST:

1. Smajić Vedad - džemat Naprelje, muallim Esad ef. Smajić;

2. Omić Nerma - džemat Čaplje, muallim Ibrahim ef. Hasić;

3. Jusić Amina - džemat G. Hrustovo, muallim Amir ef. Jusić.

ILMIHAL:

1. Talić Azra - džemat Šehovci, muallim Zijad ef. Ašić;

2. Kamenčić Ilvana - džemat Trnova, muallim Elmedin ef. Mujkić;

3. Šupuk Nudžejma - džemat Trnova, muallim Elmedin ef. Mujkić.

EKIPNI POBJEDNICI:

1. Džemat Čaplje

2. Džemat Sanski Most

3. Džemat Naprelje

Kao i svake godine do sada, i ove godine se Medžlis Islamske zajednice Sanski Most potrudio da najbolje mekteblije i njihove muallime za njihov trud i postignuti uspjeh dostojno i nagradi.

Preko stotinu mektebskih mališana, u svojim mektebima najboljih među najboljima, ozarenih nurli lica, sa Kur'anima u rukama odavali su prelijep okvir za sliku naših džemata i još jednom nas podsjetili da je svaki uložen trud na putu njihova podučavanja u vjeri, vrijedan truda i žrtve.

Svim učesnicima, a posebno najboljim u svim kategorijama, kao i njihovim muallimima upućujemo iskrene čestitke i molimo Dragog Boga da ih na putu traženja znanja osnaži i podrži.

S. Omić

  • 0101